Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sänkning av hastigheten på 66:an

Ansökan om att sänka hastigheten på riksväg 66 vid Långsjön får avslag. Det meddelar länsstyrelsen i ett sju sidor långt dokument.

Annons

Långsjöns stugförening, genom Lars-Göran Nilsson, har tidigare ansökt om att hastigheten på riksväg 66 ska sänkas från 100 till 80 kilometer i timmen. Sträckan det handlar om är en kilometer av riksvägen kring Långsjöstigen. I ansökan hänvisar man till att den höga hastigheten gett mer buller i området, att vägsträckan är olycksdrabbad och trafiksituationen komplicerad.

Trafikverket, å sin sida, håller inte alls med om detta utan pekar i stället på nyttan med att ha en snabb väg inom och genom länet. "Väg 66 ingår i det regionala vägnätet och är av riksintresse. Vägen är en viktig länk mellan Mälardalen och Dalarna och utgör en transportled för trafik till och från Stockholm.", skriver Trafikverket i sin motivering där man också framhåller vägen vikt för den regionala utvecklingen.

Länsstyrelsen i Västmanland bemöter ingående stugföreningens argument och anser inte att något av dem ger en skälig anledning till att sänka farten på riksvägen. I stället påpekar man att en sänkt hastighet skulle kunna ge en samhällsekonomisk förlust eftersom det skulle påverka framkomligheten.

I beslutet går länsstyrelsen på Trafikverkets linje och avslår ansökan om sänkt hastighet. Beslutet går att överklaga.

Hastigheten på riksväg 66 vid Långsjön sänks inte.

Mer läsning

Annons