Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över hälften av yrkestrafiken kör för fort: "Ökar dödsrisken med 30 procent"

Under våren 2017 har Folksam trafikforskning mätt hastigheten på 3 446 fordon från totalt 161 företag och resultaten visar att mer än hälften överskrider hastighetsbegränsningarna.

Annons

Transportföretag inom branscherna buss, färdtjänst, paket och bud, bygg- och anläggning, livsmedel och återvinning berörs i undersökningen från Folksam trafikforskning.

Hela 53 procent av de fordon som undersökts bryter mot hastighetsbegränsningen och tio procent av fordonen kör över tio kilometer i timmen för fort. 30-sträckor är de vanligaste vägarna där de överträder hastigheten, då tre av fyra företagsfordon överskrider den gällande hastighetsgränsen.

– Förarna som överskrider hastigheten kör i snitt sex procent för fort. Det motsvarar en ökning av dödsrisken med 30 procent, jämfört med om hastighetsgränsen hade följts, säger Emma Engström som är ansvarig för studien.

– Vi engagerar oss i att försöka få ner antalet trafikskador. Det här är en viktig fråga inte bara för våra kunder utan för samhället i stort. Om vi kan få ner hastigheterna till lagstadgade nivåer skulle skade- och dödsfallen minska markant, säger hon.

Störst andel hastighetsöverträdelser sker inom återvinningsbranschen (65 procent), paket- och budbranschen (57 procent) samt bygg- och anläggningsbranschen (55 procent).

Eftersom yrkestrafiken påverkar trafikrytmen på vägarna till stor grad anser forskningschef Anders Kullgren att det är viktigt att företagen tar tag i frågan.

– Ett stort ansvar för överträdelserna vilar på transportföretagen och inte enbart på den enskilda föraren. Företag behöver generellt se över sina styrdokument och uppföljningssystem, säger han.

Mer läsning

Annons