Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transport: Är det så här jobblinjen ska fungera?

De senaste månaderna har många tidningsrubriker handlat om de som utförsäkrats från Försäkringskassan. Även Transportarbetareförbundets medlemmar finns bland dem som drabbats. Förra veckan träffade vi en av dessa ”utförsäkrade” som nu skulle ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Vilken arbetsmarknad?

Vår medlem skadade sig under tidig höst 2009 i en trafikolycka och var helt sjukskriven en kort tid. I oktober 2009 började hon arbeta 50 procent.

Men nu börjar den magiska 180 dagars gränsen att närma sig och hon blir kallad till ett möte med arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. På mötet upprättas en handlingsplan för henne och hon får klart för sig att hon måste ställa sig till hela arbetsmarknadens förfogande. Därmed tvingas hon säga upp sin heltidsanställning, där hon i dag alltså klarar att jobba halvtid.

Försäkringskassan tar ingen hänsyn till att hennes läkare och sjukgymnast gjort bedömning att hon kommer att kunna gå tillbaka till sin heltidstjänst senast under hösten 2010. Försäkringskassan informerar henne om att hon inte får någon mer sjukpenning efter den 31 mars 2010.

Som om detta inte vore nog ska ju arbetsförmedlingen upprätta handlingsplan inklusive vilka möjliga yrken (”matchningsjobb”) hon främst skulle kunna ta. Och här skriver man nu att ett sådant matchningsjobb är hennes eget yrke – på halvtid!

I praktiken ska hon alltså säga upp sig från en heltidsanställning och sedan ställa sig till hela arbetsmarknadens förfogande – och att i första hand söka samma jobb som det hon just sagt upp sig ifrån (!)

Är det så här den berömda arbetslinjen ska fungera?

Om man läser närmare på Försäkringskassans hemsida angående den så kallade rehabkedjan, står:

”Om du fortfarande inte kan arbeta på grund av din sjukdom när det har gått 180 dagar ska Försäkringkassan ta reda på om din arbetsförmåga skulle kunna tas tillvara utanför din arbetsgivares verksamhet.

Det innebär att Försäkringskassan bedömer din arbetsförmåga i förhållande till den vanliga arbetsmarknaden. Om det bedöms att du kan klara ett arbete på den vanliga arbetsmarknaden har du inte rätt till sjukpenning.

Men det gäller inte om Försäkringskassan bedömer att den sjukskrivna med stor sannolikhet kommer att kunna gå tillbaka till ett arbete någonstans i din verksamhet före dag 365. Det gäller inte heller om det kan anses oskäligt att bedöma den anställdes förmåga i förhållande till arbete på den vanliga arbetsmarknaden. Då bedöms arbetsförmågan i förhållande till ett arbete hos dig som arbets-givare”.

I detta fall har hennes läkare och sjukgymnast bedömt att hon senast i höst kan återgå i arbete – men man kan inte göra en bedömning av exakt på vilket datum. Och hennes arbetsgivare har under hela sjukskrivningstiden varit införstådd med att hon kommer tillbaka till sin heltidstjänst och varit behjälplig i planeringen för att underlätta för henne. Inte ens det räcker alltså.

Vi hävdar att handläggarna struntar i Försäkringskassans riktlinjer. Och samtidigt som vi strider vidare för vår medlems rätt, tvingas vi hävda att detta inte är ett enskilt fall av dålig handläggning. Detta följer en tragisk logik där Alliansens jakt på sjuka och arbetslösa är den gemensamma nämnaren.

Vi väntar med spänning på Staffan Angers bedyrande om att ”arbetslinjen” inte var tänkt så här.

Kjell Ståhl, regionalt skyddsombud

Anna Ryding, ombudsman

Christer Karlsson, ombudsman

Ethel Åkerlund Abrahamsson, försäkringshandläggare

Markus Pettersson, fackligt-politiskt ansvarig 

Svenska transportarbetareförbundet, avdelning 19

Ivar Pedersen, regionalt fackligt-politiskt ansvarig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel