Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Transport på farlig väg

Transportarbetareförbundet har uteslutit Björn Fälth, som är invald i kommunfullmäktige i Vetlanda för Sverigedemokraterna. Det är fel väg att gå.

Det lokala facket ville utesluta Fälth för att han engagerat sig i Sverigedemokraterna och nu har förbundsstyrelsen fattat beslut om uteslutningen.

Det är fel att utesluta medlemmar på grund av medlemskap eller aktivitet i ett politiskt parti. Andra fackförbund har också agerat mer försiktigt mot medlemmar som är med i Sverigedemokraterna.

Fackliga organisationer kan motarbeta att deras egna förtroendevalda har vissa politiska uppfattningar. Så sker i många LO-förbund, där inte bara Sverigedemokrater utan också borgerliga sympatisörer hindras från att få förtroendeuppdrag. Det är omdiskuterat, men ändå upp till organisationerna själva.

Det är däremot ett hot mot den svenska modellen att helt utesluta människor från fackligt medlemskap på grund av deras politiska uppfattningar. Här ersätter kollektivavtal lagstiftning på en hel del områden. Det innebär att facket skall företräda de anställda i stället för att staten genom lagstiftning garanterar olika rättigheter. Facket ges därför ett ansvar att behandla alla lika och då bör alla få vara med så länge de inte bryter mot lagar.

I en modell med mer lagstiftning och flera konkurrerande fackförbund vore det mer logiskt att utesluta medlemmar på grund av åsikter eller aktiviteter. Men vill de fackliga organisationerna försvara dagens modell där de tar ett brett ansvar genom avtalen kan de inte välja och vraka bland dem som vill bli medlemmar.