Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranströmer blir soppteater

Poplåtar, film och Tomas Tranströmer-texter vävs ihop i en ny föreställning på Teater Västmanland med premiär den 1 februari.

Många har tonsatt Tranströmers dikter men den kommande uppsättningen på Västerås teater liknar knappast något som tidigare gjorts.

Föreställningen är skapad av Teater Västmanlands musiker Andreas Kullberg som tycker att det närmast är en skyldighet att uppmärksamma den under många år Västerås-baserade Nobelpristagaren.

– När man jobbar på en teater i Västerås känns det givet att göra något med Tranströmer.

Resultatet är en konsert där tonsatta Tranströmerdikter sjungs samtidigt som det visas filmbilder från Länsmuseets arkiv. Det rör sig om privata, nästan hundra år gamla

filmer med västmanlänningar i vardagliga situationer.

– I filmerna fångas ett ögonblick och också hos Tranströmer handlar det mycket om de magiska ögonblicken. Där finns en gemensam nämnare, säger Andreas Kullberg.

För att skapa en kontrastverkan har han tonsatt Tranströmer med modern pop, synt- och elektromusik. Han framför låtarna tillsammans med Nicklas Sandström.

Föreställningens titel, Ett fallskärmshopp från drömmen, är hämtad från den första

diktraden i Tomas Tranströmers allra första diktsamling, 17 dikter som kom 1954.

De närmaste veckorna ges föreställningen som soppteater på onsdagar och kaféteater på lördagar.