Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tranströmer gånger tvåpå Västerås slott

Kineserna gillar Tomas Tranströmers lyrik och poeten själv gillar Kina. På T’kafé i Kunming hänger sedan länge ett porträtt av honom. Numera finns även ett porträtt av Tranströmer på Västerås slott.

Det är målat av den kinesiske målaren Giu Ming Long som samarbetat med den norske dokumentärfilmaren Eldar Einarsson. Landshövding Ingemar Skogö avtäckte i går porträttet i närvaro av Tranströmer.

Tomas Tranströmer bor sedan tio år i barndomsstaden Stockholm, men med tanke på att han levt drygt 30 år i Västerås och att staden för att hedra honom och främja poesins ställning delar ut ett stipendium vart annat år, kändes det som att det var hög tid att han finns avbildad även här.

Även om vi redan har rader ur hans poesi inristade på våra gatstenar.

Poeten, som för första gången i sitt liv fått åka landshövdingebil till Västerås

tillsammans med hustru Monica, var förtjust i porträttet och den tilltänkta placeringen i landshövdingeresidenset.

Även om han påpekade att personen på väggen nog besatt en större värdighet än han känner igen hos själv. Och landshövdingen framhöll att mannen på väggen inte riktigt föreföll ha samma humoristiska glimt i ögat som originalet.

Per-Olov Sahl och Staffan Sandström från Mälardalens högskola spelade flöjt och piano och bland oss som övervarade evenemanget spred sig en känsla av

förväntan inför utdelningen av Tranströmerpriset som

7 maj, i Konserthuset, ges till Kjell Espmark.

Kersti Bergold