Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranströmers plats invigd

En sista Tranströmerstrof finns nu graverad i gatusten, slingrar sig inspirerande runt det ståtliga bokträdet vid huvudbiblioteket.

Annons

Ett åttaårigt stendiktsutsmyckningsprojekt är invigt och avslutat. Sju stenpoesidikter av Tomas Tranströmer pryder nu Västerås gator varav den första invigdes den 10 maj år 2008.

I går, också 10 maj, ett par minuter efter klockan 17, fick Ida Rosén Branzell äran att officiellt inviga den textrad av Tranströmer som blästrats in i markstenarna runt ett vackert bokträd på Tranströmers plats utanför bibliotekets huvudentré.

– I och med textringen runt trädet och rådjursspåren i rabatten är hela den konstnärliga gestaltningen klar, förklarade Ida Rosén Branzell som initierat och hållit i projektet Tranströmer-stenpoesi.

– Det är jätteroligt med Tranströmers dikter. Man ska kunna möta poesi i nuet

i vardagen så att det poetiska blir en motvikt till all stress vi möts i vardagen, tillade Ida inspirerat.

Efter invigningen, som även inkluderade tal av kulturdirektör Anders Lerner och kulturnämndens ordförande Marita Öberg-Molin, tolkade skådespelaren Maria af Malmborg och musikern och kompositören Torbjörn Grass Tomas Tranströmers lyrik med ett program de kallat ”Inomhuset är oändligt” inne i hörsalen.

Medan Grass spelade egna kompositioner på gitarr läste Al Malmborg utvalda dikter av Tomas Tranströmer så att text och musik vävdes samman.

Annons