Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trav, fotboll och prognoser

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vi hade en riktigt dålig prognos häromdagen, den innehöll regn och 12-15 grader i östra delarna av Götaland och Svealand.

Verkligheten blev solig med drygt 20 grader. Hur kan det bli så fel? Vi tittar på ett antal olika beräkningar, oftast skiljer de bara i små detaljer. Den här gången var det två helt olika lösningar, flera av beräkningarna hade regn och svalt, några sol och värme. Vilket ska vi välja? Moln och regn fanns i närheten när prognosen gjordes, hur skulle det bara helt försvinna till dagen därpå? Jag gjorde reflektionen att detta liknar situationen när man tippar trav eller fotboll.

Experterna är övertygade att en viss häst eller ett fotbollslag är säkra vinnare och man tror dem. Men ibland kommer en häst som inte är lika betrodd före i mål. En oväntad straffspark eller ett självmål kan ge ´fel´ resultat i matchen. När man tippar kan man gardera med flera alternativ, till och med ta med alla. Även om vädret inte bjuder på helt oväntade händelser måste vi välja ett enda alternativ, kanske med någon mindre reservation. Närmare en enkelrad än ett system alltså. Vi kanske skulle helgardera. I morgon blir det regn eller sol eller kanske dimma. Blåsigt eller vindsvagt och 12, 15 eller 22 grader. Vi har trots allt hög träffprocent på våra enkelrader!