Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre 17-åringar döms för våldtäkt på 13-årig flicka

På onsdagen kom domen mot tre 17-åriga pojkar som stått åtalade vid Västmanlands tingsrätt för våldtäkt mot barn. Tingsrätten dömer dem till åtta månaders sluten ungdomsvård.

Brotten begicks enligt tingsrättens utredning dagen efter skolavslutningen i en lägenhet på Skallberget. Vid tillfället serverade en av 17-åringarna vodka till bland annat den brottsutsatta flickan.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är ställt utom varje rimligt tvivel att 17-åringarna har haft samlag med den då 13-åriga flickan inne på en toalett. En i taget. Men tingsrätten gör ändå bedömningen att det framstår i högsta grad som att övergreppen mot flickan förövats tillsammans och i samförstånd av gärningsmännen.

Två av de nu dömda 17-åringarna ska betala 50 000 kronor i skadestånd till den utsatta flickan. Den tredje, som även döms för barnpornografibrott efter att ha filmat delar av den sexuella aktiviteten, ska betala 65 000 kronor.

Samtliga tre förnekade under rättegången att de haft sex med flickan och nekar till att ha begått något brottsligt över huvud taget.

Kammaråklagare Anna Elmlöv, vad är din kommentar till domen?

– Jag är nöjd över att tingsrätten har dömt de tilltalade till ansvar och att påföljden bestämdes till sluten ungdomsvård.

Om de dömda ungdomarna varit äldre hade straffet blivit tre års fängelse enligt tingsrätten.

Det var alltså 14 juni 2017 som de nu dömda 17-åringarna våldtog flickan i en lägenhet på Skallberget i Västerås.

Några veckor senare greps fyra misstänkta ungdomar, tre av pojkarna var då 16 år. Den fjärde var under 15 år och åtalades därför inte.

De tre 16-åringarna anhölls av åklagare och häktades senare av Västmanlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt mot barn. Drygt en vecka senare släpptes alla tre ur häktet.

Till skydd för den unga flickan och med anledning av de nu dömda pojkarnas låga ålder hölls hela rättegången i Västmanlands tingsrätt bakom stängda dörrar.

VLT har sökt 17-åringarnas försvarare utan att lyckas nå dem.