Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre studenter dömda för fusk med samma uppgift

Fem studenter vid Mälardalens högskola stängs av från sina studier efter att ha fällts för fusk. Tre av dem fuskade med samma inlämningsuppgift. En sjätte student frias från anklagelser.

Annons

Det är Högskolans disciplinnämnd som har beslutat i de sex anmälda fallen vid sitt möte på tisdagen. Det längsta straffet får en 22-årig kvinna som hade otillåtet hjälpmedel på en tenta.

Vid en kontroll upptäckte en vakt att kvinnan hade anteckningar i sitt lexikon. Därför stängs hon av i sex veckor.

En 37-årig kvinna döms till fyra veckors avstängning. Hon hade plagierat text på en inlämningsuppgift.

Texterna kommer från flera olika källor. Det handlar om både meningar och stycken som i hög grad liknar och på sina håll är identiska med källorna.

Tre män, som är 25, 21 respektive 20 år gamla, fuskade var för sig med samma inlämningsuppgift. 20-åringen blir avstängd i fyra veckor för att ha plagierat texter från olika källor.

25-åringen stängs av i fyra veckor efter att ha använt texter från både nätet och böcker. Det rör sig i stort sett om direktöversättningar.

21-åringen, som stängs av i tre veckor, hade också gjort direktöversättningar. Han menade att han inte hade plagierat utan försökt skriva med egna ord. Nämnden tyckte dock att likheterna var slående.

En 21-årig kvinna frias från fuskanklagelserna på två salstentor. Hon hade anmälts för att ha använt texter från både nätet och böcker.

Visserligen liknar meningar och stycken varandra och på sina håll är de identiska, konstaterar nämnden. Men man menar samtidigt att kvinnans förklaring att hon memorerat texterna inte är osannolik.

Det betyder att Mälardalens högskola hittills i år har stängt av 53 av sina studenter. Det är betydligt fler än under hela förra året då totalt 38 studenter blev avstängda.

Läs även:

För Plus-kunder: MDH-forskning visar att det är lönsamt att producera gas vid Kraftvärmeverket

Mälardalens högskola stänger av fler studenter efter fusk

Mälardalens högskola kan mista lärarutbildning