Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tredje gången gillt i Island?

Isländska Piratpartiets ledare Birgitta Jónsdóttir har blivit ombedd av presidenten att försöka bilda en ny regering. De två största partierna har tidigare misslyckats att skapa en styrande koalition.

Efter mötet med president Gudni Jóhannesson säger Jónsdóttir att hon är hoppfull om att "vi ska hitta en väg för att kunna arbeta tillsammans".

Piratpartiet, som blev Islands tredje största parti i valet i oktober, ska nu samtala med fyra potentiella regeringspartner: Den gröna vänstern (med 10 av 63 mandat i Alltinget), Reformpartiet (7 mandat), Ljus framtid (4 mandat), Socialdemokraterna (3 mandat).

Den gröna vänstern, Alltingets näst största parti, avbröt försöken att bilda en regering förra veckan. Självständighetspartiet, som blev valets största parti med 21 mandat, meddelade samma sak dessförinnan.