Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trettondagsbal med tiara och festblåsa gäller

Bal. Wienervals, galamiddag följt av mingel, konsert och dans in på småtimmarna. Trettondagsbalen är alltid alldeles underbar, oberoende om den utspelar sig på konserthus eller slott.

Det drar ihop sig till Trettondagskonsert med galamiddag och bal på Västerås konserthus. Redan dammar västeråsare av sina tjusiga balklänningar, lägger ut midjan på fracken för att festligt värre kunna slå klackarna i taket på tisdag 5/1. För många har det blivit lite av tradition att avsluta julfirandet och starta det nya året med trettondagsbal i musicerande och dansanta vänners sällskap. Stil och elegans är historiskt en hederskod för just denna afton, därav all balprakt.

Än en gång bjuder grammisnominerade Västerås Sinfonietta på glamour och musikaliska gobitar, denna gång ur en bred repertoar, från Cats till Mamma Mia under ledning av kapellmästaren Anders Berglund.

Särskilt inbjudna musikalartister är Gunilla Backman och Fred Johansson.

– Efter jul och nyår laddar vi om och laddar för fest. 200 gäster har valt att inleda kvällen med en trerätters-supé som serveras i foajén före konserten i stora salen. Eter det blir det konsert och därefter bal, säger marknadsföraren Elisabeth Genberg som var med och skapade balen för drygt tio år sedan.

–Jag och marknadsansvariga på ACC kom på det där med bal. Då fanns inget liknande i stan och vi kände att västeråsarna behövde få en guldkant på tillvaron. Som yngre fick man klä upp sig till studentbal och andra festligheter, men inte längre när man blev äldre. Balbestyr kändes kul, säger Elisabeth Genberg.

Konserten kommer att fyllas av musikallåtar som I don’t know how to love him ur Jesus Christ Superstar, Memory ur Cats, Anthem ur Chess, Circle of life ur The Lion King, Music of the night ur Phantom of the Opera och Dancing Queen ur Mamma Mia.

Med en personlig touch berättar sedan Gunilla och Fred anekdoter kring varje låt.

– Gunilla och Fred är två av våra bästa musikalartister. Det är kul att vi också får med några svenska musikaler som har slagit utomlands. Som Mamma Mia och Chess, kommenterar kapellmästaren Anders Berglund.

Efter konserten fortsätter aftonen med bal och wienervals i foajén där Antes Party Combo spelar upp välkända wienervalser. Efter valsandet går repertoaren över till lite svängigare toner.

Klädsel är helt valfritt, medan ett glatt humör är obligatoriskt. På dansgolvet lär frackar, kostymer, korta och långa klänningar ses virvla om vartannat. Allt som allt får 700 konsertgäster och 200 supégäster med förbokade biljetter göra flott entré på utrullad röda matta. Bra musik kompletteras med god mat och vacker dukning. Även om det inte är direkt dresskod typ smoking eller högtidsdress spikad uppmanas gästerna att ta vackraste stassen på. Tänk er alltså ett konserthuset fyllt av förtrollande prinsessor. Supé, konsert, vals, rubbet. Den som har kavaljer med får självklart dansa. Men även utan kavaljer kan kvinnliga gäster få drömma sig bort, och kanske en drömprins infinna sig. Vad vore en bal… om inte alldeles, alldeles… underbar!

Orkesterinspicienten Anna Eneroth jobbar som varje Trettondagskonsert i kulisserna, så även i år.

– Det är en mycket speciell konsert därför att det är Sinfoniettans egen konsert inför det nya året. Nyårskonserten senare (14/1)är däremot inte vår, utan inhyrd, förklarar Anna Eneroth.

Vad gör du som orkesterinspicient en sådan här festkväll?

– Jag ser till att allt rullar på. Skickar in musiker och artister i tid.

Tröstar du även nervösa premiärnerver?

– Det brukar inte bli så mycket sådant. Orkestern repar ju vid flera tillfällen innan och kör dessutom ett genrep på eftermiddagen under tisdagen. Jag är själv inte nervös, inte ens över att överlämna blommorna till dirigent och artister, skrattar Anna Eneroth.

Konserten som är producerad av Berwaldhallen i samarbete med Anders Berglund och Västerås Sinfonietta gavs i Bewaldhallen i oktober 2014.

– Det är inte exakt samma personer som då men i stort rör det sig om samma gäng som tidigare.

Eter konserten brukar även Anna och musiker delta i baldansen.

– Är det släkt och vänner dansar jag.