Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trevliga poliser i länet

I Västmanland finns några av landets trevligaste poliser. Det visar Polisens nationella brottsofferundersökning.

Undersökningen bygger på över 5 000 enkätsvar från människor som råkat ut för stölder eller våldsbrott.

Överlag får den svenska polisen gott betyg för bemötande, tillgänglighet och information men klart sämre betyg på effektiviteten i själva brottsutredningen.

Poliserna i Västmanland ligger ganska bra till när det gäller det mesta, men i topp när det gäller bemötande. Bara när det gäller tillgänglighet är polisen en aning under riksgenomsnittet. De som direkt är missnöjda med polisen är färre i Västmanland än på de flesta andra håll. Västmanland är dessutom ett av få områden där våldsoffer är ännu mer nöjda med polisen än offer för stölder.

Brottsofferjouren i Västerås arbetar nära både polis och brottsoffer och har man märkt av stämningen:

– På senare tid har vi hört hur brottsoffer talar om ”jättegulliga poliser” och att ”de tog verkligen hand om mig”, säger Helena Wahlund, verksamhetschef för vuxna brotts-offren på Västeråsjouren.

Maria Kanka, ansvarig för brottsofferverksamheten vid polisen i Västmanland, får nu ta emot en hel del samtal från andra polismyndigheter som vill ha tips.

Vad fungerar bra i Västmanland?

– Vi är duktiga på information, framförallt på att redan tidigt ge råd om vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp. Det är en viktig del av bemötandet.

Två polismyndigheter i närheten, Uppsala och Örebro, får klart sämre betyg. De ligger nära botten.