Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trion som siktar på tredje raka VM-guldet

Sverige har tagit två raka VM-guld i innebandy. Frågan är vad som ska kunna stoppa laget från det tredje raka i Schweiz? – Ja, säg det. Det känns jäkligt bra inför turneringen, säger landslagskaptenen Karolina Widar.

Vi blickar tillbaka till december 2009. VM på hemmaplan i Västerås. Det var upplagt för den ultimata innebandyfesten.

Inte minst för Rönnbytrion Karolina Widar, Hanna Pettersson och Sanna Tuominen.

Och turneringen överträffade alla förväntningar. Det svenska landslaget krossade konkurrenterna och vann finalen mot Schweiz med 6–2. Karolina Widar blev uttagen i All Star Team och tog karriärens tredje VM-guld.

– Det var verkligen den perfekta turneringen. Dels för att vi spelade så pass bra i varje match och dels för att vi fick vinna hemma i Västerås. Det slår allt. Det var en fantastisk stämning, säger Widar.

Nu jagar den rutinerade landslagskaptenen sitt fjärde guld. VM spelas i den lilla vackra schweiziska alpbyn St: Gallen. Laget reste i går och har första matchen på måndag. Då står Japan för motståndet. Övriga lag i gruppen är USA och Danmark.

– Vi ska vinna alla gruppmatcherna lätt. Det är först framåt semifinalen som det kommer att bli tufft, säger Widar.

Det känns som att laget är ännu starkare än 2009 års upplaga. Vad ska egentligen kunna stoppa er från ett tredje raka VM-guld?

– Ja, säg det. Men möter vi Schweiz i en semifinal blir det garanterat tufft. De kan absolut överprestera inför en fanatisk hemmapublik. Vi måste verkligen spela på topp för att det ska gå vägen, säger Widar.

Och fortsätter:

– Det gäller att vi fokuserar på vårt eget spel direkt från första matchen. Viktigt att tidigt hitta den rätta känslan och sen bara gasa för fullt. Precis som vi gjorde i Västerås. Då ska det nog gå vägen.

Sverige imponerade i Euro Challenge Tour i november och vann hyfsat lätt. Och speciellt en spelare fick stora lovord.

– Det gick riktigt bra för mig. Där gjorde jag faktiskt några av mina absolut bästa matcher som center, säger Widar.

Du har varit back i Rönnby större delen av säsongen. Kan det rent av bli aktuellt att lira på den positionen även i landslaget i framtiden?

– Ha, ha, ja ... det får vi se. Jag vet inte ens om det blir ett till VM. Men pappa vill att jag ska spela back i nästa VM-turnering, säger Widar.

Hon avslöjar även vilka hon kommer att spela tillsammans med i Schweiz:

– Jag är center mellan Victoria Wikström och Elin Tjärnström. Isabell Krantz och Emelie Wibron är backar. Det är en kraftfull och riktigt tung femma. Därav har vi fått smeknamnet ”jättefemman”.

Återstår därmed att se om de andra lagen kan rå på ett gäng svenska jättar.