Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har i juli haft riktigt varmt väder med temperaturer som har legat över eller mycket över det normala i princip hela landet.

Annons

Vi har i juli haft riktigt varmt väder med temperaturer som har legat över eller mycket över det normala i princip hela landet. Dagstemperaturerna toppas av Målilla i Småland med 35,0 grader den 11 juli, men även om nätterna har temperaturen varit hög med ett par tropiska nätter i Skåne, på Gotland, längs Östersjökusten, ja till och med upp längs södra Norrlandskusten.

Definitionen för en tropisk natt

är att temperaturen inte går under 20 grader. Vanligast är tropiska nätter i augusti längs kusterna och då framför allt Västkusten, där de förekommer i genomsnitt en gång per år. Det uppvärmda havet hjälper till att hålla uppe värmen under natten. Inne i större stöder finns också förutsättningar för tropiska nätter, då gator och huskroppar magasinerar värme. I högre terräng i inlandet är tropiska nätter ytterst sällsynta.

Den varmaste observerade natten i Sverige är natten till den 10 augusti 1975 på Kullen i Skåne, med en lägsta temperatur på 23,7 grader. I Karlskrona natten mot den 13 juli uppmättes en lägsta temperatur på 22,7 grader, varmast hittills i år och bara en grad från sverigerekordet. Framåt i nästa vecka väntas övergång till något svalare luft och vi kan hoppas på god sömn i ett något behagligare tempererat sovrum. Kanske blir det läge att plocka fram täcket igen!