Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tropiska nätter

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vi har i juli haft riktigt varmt väder med temperaturer som har legat över eller mycket över det normala i princip hela landet.

Vi har i juli haft riktigt varmt väder med temperaturer som har legat över eller mycket över det normala i princip hela landet. Dagstemperaturerna toppas av Målilla i Småland med 35,0 grader den 11 juli, men även om nätterna har temperaturen varit hög med ett par tropiska nätter i Skåne, på Gotland, längs Östersjökusten, ja till och med upp längs södra Norrlandskusten.

Definitionen för en tropisk natt

är att temperaturen inte går under 20 grader. Vanligast är tropiska nätter i augusti längs kusterna och då framför allt Västkusten, där de förekommer i genomsnitt en gång per år. Det uppvärmda havet hjälper till att hålla uppe värmen under natten. Inne i större stöder finns också förutsättningar för tropiska nätter, då gator och huskroppar magasinerar värme. I högre terräng i inlandet är tropiska nätter ytterst sällsynta.

Den varmaste observerade natten i Sverige är natten till den 10 augusti 1975 på Kullen i Skåne, med en lägsta temperatur på 23,7 grader. I Karlskrona natten mot den 13 juli uppmättes en lägsta temperatur på 22,7 grader, varmast hittills i år och bara en grad från sverigerekordet. Framåt i nästa vecka väntas övergång till något svalare luft och vi kan hoppas på god sömn i ett något behagligare tempererat sovrum. Kanske blir det läge att plocka fram täcket igen!