Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tror du att vi alltid skuttat runt till små grodorna?

 
Nostalgi - Antikt
Visa alla artiklar

Begreppet maja – alltså att löva både åkrar, vagnar och byggnader – det tror forskarna att vi gjort redan på bronsåldern.

Men hur långt tillbaks vi har firat midsommar är sämre med kunskaper kring.

Anna Bratås är länsmuseets museipedagog. Hon berättar att det inte finns fynd som kan bekräfta traditionen tillbaka till forntiden/järnåldern. Inga bevarade partyrester så att säga.

Vi träffas på Anundshög för stämningens skull.

– I Bohuslän finns en hällristning från bronsåldern, där en man med ett årder (plogens föregångare) har en kvist i handen. Så vi kan tänka oss att vi majat ända sedan bronsåldern, säger Anna Bratås.

Varför firar vi då midsommar?

Hon berättar att vissa forskare tror att vi importerat midsommarstången från Tyskland på medeltiden.

– Men det finns också andra forskare som motsätter sig det. Seden att resa en stång som vi gör verkar vi ha gjort i urminnes tider i hela Europa.

I en isländsk kungasaga från 1200-talet nämns högtiderna jul, midsommar, påsk och Mikaeli.

I Sverige beskrev Olaus Magnus på 1500-talet hur människor samlas på torgen eller ute på fälten för att dansa i skenet från eldar som tändes på den helige Johannes Döpares afton, den 24 juni – dagen man firade midsommar ända fram till 1953 då man bestämde att midsommar alltid skulle firas på en fredag.

Det tidigaste bildbeviset för midsommarfirande är från 1600-talet, en teckning av en midsommarstång.

– Tittar man på jordbruksåret så ser man en tydlig indelning där det finns naturliga pauser. Vid midsommar är alla vårsådder satta och det finns tid för vila, rekreation och fest.

– Vissa fornlämningar i Sverige har man kopplat till sommarsolståndet, men det finns inga ”bevis” för det.

En annan sak som är omdiskuterad är om man haft midsommarblot under järnåldern.

– Säkert har man offrat något för att få ökad skörd eller så. Men vi vet inte. Det är nackdelen med forntiden och arkeologi, det är svårt att veta säkert.

Så vi vet inte varför vi firar midsommar så ordentligt som vi gör?

– Nja. I slutet av 1800-talet när folk flyttade från landet till stan och industrialiseringen tog fart så började man samla på det som hör bondelivet till. Man var rädd att det skulle försvinna helt enkelt.

– Det gäller inte bara föremål, utan även traditioner. Det är därför vi har Nordiska museet och liknande inrättningar.

Då kom också många folkdräkter till och den ack så populära sången små grodorna skrevs, som en nytillverkad lek inspirerad av äldre sång- och danslekar.