Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots hotet om att krisen i Grekland kan sprida sig är det glädjande att hjulen snurrar fortare igen – och åt rätt håll.

Tecknen på att konjunkturen har vänt blir allt fler. Nu märks det på såväl bruttonationalprodukt och inköpschefsindex som i Konjunkturinstitutets månadsbarometer. Hjulen snurrar allt fortare och det tycks äntligen som om det ljusare läget i ekonomin även börjar göra avtryck på sysselsättningen.

”Sverige toppar tillväxtligan” löd rubriken till en nyhetsartikel i VLT i lördags. Vår bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,0 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period 2009, och det var med mer än väntat. Av de länder i Europa som hittills redovisat sina siffror ligger alltså Sverige i topp.

Hushållens konsumtionsutgifter har ökat, enligt Statistiska centralbyrån. Produktionen inom näringslivet likaså och exporten ökade för första gången sedan tredje kvar-talet 2008. Krisen i Grekland, som om vi har otur kan spilla över även på Sverige, är förstås ett smolk i glädjebägaren men återhämtningen är trots allt ett faktum.

De första tecknen på att Sverige så smått var på väg att ta sig ur lågkonjunkturen kom faktiskt redan i juni förra året. Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen i industrin, kröp då över 50 och har legat däröver sedan dess. Ett index över 50 anses tyda på ökad aktivitet inom industrin.

I juni var det dock knappt någon som pratade om det. Visst längtade vi alla efter tecken på att det var på väg att vända men att dra några långtgående slutsatser efter bara en månad med ett index över 50 hade helt klart varit att ta ut glädjen i förskott.

Siffrorna fortsatte dock att peka uppåt, månad för månad, och i april låg index på 64,0. Det är nästan i nivå med siffrorna för mars 2008.

Även om industriproduktionen har ökat har efterfrågan på arbetskraft varit minst sagt blygsam. Man har helt enkelt ökat produktionen med befintlig personalstyrka, varför ett förbättrat konjunkturläge inte riktigt har avspeglat sig på sysselsättningen. Ännu.

VLT har tagit pulsen på ett 50-tal stora och små arbetsgivare i olika branscher i länet. De flesta känner av att det börjar gå bättre för Sverige. 74 procent av dem säger att de kommer att behöva nyanställa de närmaste åren. 26 procent kör på med nuvarande personalstyrka. Det är positivt. Och då har stora arbetsgivare som exempelvis landstinget och Bombardier inte ens angivit hur många de tror att de behöver anställa. Noterbart är också att ingen av de arbetsgivare som tillfrågats säger att de har planer på att göra sig av med personal.

Sektionschefen på Arbetsförmedlingen i Västerås, Kauko Leppälä, bekräftar den ljusare bild av läget som arbetsgivarna i länet har. Antalet nyanmälda lediga platser har fördubblats och arbetssökande som har fått jobb har ökat med 26 procent. Till och med för den hårt drabbade KAK-regionen ser det ljusare ut.

Som en bekräftelse på BNP-ökningen, inköpschefsindex, arbetsgivarnas och Arbetsförmedlingens i länet syn på läget kom i går Konjunkturinstitutets senaste månadsbarometer. Generaldirektör Mats Dillén säger till radions Dagens Eko att ”det är bra drag i svensk ekonomi just nu” och noterar att det är flera branscher som vill öka sysselsättningen.

Trots hotet om att krisen i Grekland kan sprida sig till andra EU-länder, och därmed påverka konjunkturläget i negativ riktning igen, är det glädjande att hjulen snurrar fortare igen – och åt rätt håll.