Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trötta på försenade tåg

Under gårdagskvällen höll den nybildade tågpendlarföreningen TIM-pendlare sitt första möte – inbjudna till Västerås slott av landshövdingen.

– Han är medveten om våra problem med det här, säger Isabel Dellacasa-Lindberg, ordförande för tågpendlarföreningen vars upptaktsmöte hölls i går.

Isabel Dellacasa-Lindberg fortsätter:

– Det här är den första tågpendlarföreningen för de boende i Västerås och Enköping. Tidigare har det funnits en förening för ABB-anställda – men de har uppgått i vår förening.

Liknande föreningar finns på flera håll i Mälardalen, bland annat Uppsala och Nyköping.

Men Västerås- och En-köpingsborna är hårt prövade, framhåller Isabel Dellacasa-Lindberg:

– Vi arbetar heltid i Stockholm. Och så har vi de här ständiga förseningarna med 15-20-30 minuter per resa, vi gör två resor om dagen. Vi har oron; går tåget över huvud taget på morgonen eller måste vi ta ett senare tåg? Är tåget halva antalet vagnar så att vi får stå?

Hon poängterar att många problem – exempelvis för få spår på ansträngda pendlarsträckor – är sådana som en pendlarförening inte kan göra något åt. Men andra problem ...

– Vår förenings logotyp är en sådan här skylt ”Ur funktion” på flera språk som alla tågpendlare sett. På de nya dubbeldäckartågen sitter de på dörrar, toaletter, kaffeautomater ... många gånger är alla dörrar på en vagnssida tapetserade med sådana röda lappar. Vi ser hur lappar vittrar sönder av ålder eftersom dörrarna är trasiga – men ingen reparerar dem.