Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Trumps politik kommer att kosta liv"

Artikel 18 av 20
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Att Donald Trump inte är någon feministisk förkämpe har gått få förbi. Wictor Hoffman, Fi Västerås, är övertygad om att Trumps politik kommer att kosta liv.

– Jag är väldigt upprörd. Det svartnar ju lite när en person som lyckats bygga sin politik på ombytlighet och fullständigt emot mina egna övertygelser får sådan makt, säger Wictor Hoffman, vice ordförande i Feministiskt initiativ (Fi) i Västerås.

Donald Trumps kvinnosyn och många sexistiska uttalanden har varit stort uppmärksammade under valrörelsen. Abortmotståndet, motståndet mot samkönade äktenskap och ointresset för hbtq-frågor är välkänt. Många har kommenterat att Trump-segern, liksom Brexit-segern i Storbrittannien är en del av åsiktsströmningar bottnade i frustration som finns både i Sverige och resten av Europa.

Läs mer: "Trumps seger en kalldusch att lära av"

Wiktor Hoffman är övertygad om att Trumps politik kommer att kosta liv.

– Inte bara livskvalitet utan faktiska liv. Trumps politik ger utrymme för extrema åsikter som leder till hatbrott som leder till att folk far illa.

Kommer feminismen att få arbeta i kraftigare motvind tror du?

– Nej , mer i medvind. Jag tror att folk inser att det behövs mer motstånd nu. Folk frågar efter konsekvenserna av att man väljer en sådan person. De reflektionerna kommer leda till en öppning för en mer proggressiv politik, som har mer acceptans för allas olikheter. Det här är en chans att mobilisera.

Läs mer: "En gigantisk missnöjesyttring mot etablissemanget"