Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Trygghetskampanj” främst för friska och välbeställda

Regeringen har utlovat en angelägen satsning för att kvinnor som misshandlas fysiskt av sina män ska få den hjälp och stöd de behöver samt att rättssäkerheten ska öka.

Annons

Men det är också angeläget att sjuka, som under många år inte fått den vård och rehabilitering de haft rätt till och körts över och misshandlats psykiskt av myndigheter, nu äntligen får den hjälp och stöd de behöver i stället för att kastas ut ur försäkringen och hänvisas till socialbidrag. Majoriteten av dem är också kvinnor.

Många av dessa har blivit sjuka på grund av utslitning och utstötning på skadliga arbetsplatser. Bristfälliga arbetsmiljöer har inte åtgärdats.

Även Anna Hedborg, den förra och nuvarande regerings enmansutredare om socialförsäkringar och arbetsförmåga, inser nu att sjukreglerna är för hårda och att de som varit långvarigt sjukfrånvarande borde bedömas efter de gamla reglerna.

Det är rå hänsynslöshet att svårt sjuka nu drivs till att försöka sälja sina bostäder för att överleva ekonomiskt, trots att de bidragit till sjukförsäkringen under många års arbete. Många svårt sjuka tvingas leva på anhöriga eller låna pengar för att överleva ekonomiskt. En del har i desperation tvingats ta SMS-lån med skyhöga räntor!

Förra året skrev den tidigare kulturministern Bengt Göransson en artikel om Lotta Vahlne Westerhälls bok Läkarintyget i sjukvårdsprocessen under rubriken Försäkringskassans fiffel och båg. Varför talar ingen om hur mycket Försäkringskassan tjänar på sitt fuskande? Försäkringskassan har inte ens polisanmält den jurist inom som nyligen bevisligen urkundsförfalskat för att en städerska skulle nekas sjukpenning.

Westerhäll är professor i offentlig rätt och har särskild kunskap om Försäkringskassan. Hon konstaterar att beslutsfattande alltid innebär en tolkning av lagen och att lagens ändamål då är central. Trots detta instrueras försäkringskassans olika beslutsfattare att enbart följa reglerna, utan hänsyn till den människa det gäller eller konsekvenserna av besluten för den försäkrade.

”Renodlingen” av sjukförsäkringen från 2005 går inte att förena med den helhetssyn på individen som ska vara vägledande för hela rehabiliteringsprocessen. Man delar upp människor i stället för att behandla dem som hela individer. De rent medicinska begrepp som enligt ”apparatmodellen” kommit i fokus är förlegade och står i strid med modern medicinsk och socialvetenskaplig forskning.

Då ansvariga politikers beslutsfattande inte baserats på den kunskap som finns har det medfört ett omfattande och riskabelt experimenterande med sjuka människor. Trots några desperata justeringar i sista minuten, har det lett till destruktiva följder för alltför många sjuka. Även närstående och barn drabbas.

Valfrihet existerar inte för många långtidssjuka:

w Sjuka förväntas själva ordna sin rehabilitering.

w Sjuka tvingas tillbaka till arbeten innan de hunnit bli friska.

w Sjuka tvingas till arbeten där de blir sjukare.

w Sjuka på grund av arbetet sägs upp med nya regler.

w Sjuka tvingas ut på en arbetsmarknad som inte finns.

w Sjuka förväntas kunna lagar och regler som jurister inte kan.

w Sjuka förväntas själva överklaga felaktiga beslut.

w Sjuka omyndigförklaras och hamnar i svåra ekonomiska situationer.

w Sjuka förväntas leva utan pengar i avvaktan på beslut.

w Sjuka kan få retroaktivt indragen ersättning.

Ett fullgott socialt trygghetssystem ska omfatta alla. Det är negativt om de som är svagast inte fångas upp av trygghetssystemen. Det är cyniskt att resonera om detta som ett ”godtagbart svinn”. Etik och rätt hör ihop.

Rättsstaten innebär en garanti för individen att staten inte överskrider sina makt-befogenheter.

I en rättsstat ska ”trygghet” inte enbart gälla friska och välbeställda.

I en rättsstat är medmänsklighet grundläggande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel