Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tungt teateravhopp

Maria Löfgren lämnar sitt uppdrag som konstnärlig ledare för Unga
Teater Västmanland. Nedskärningarna har gått för långt, anser hon.

– I princip all personal som arbetat med Unga Teater Västmanland försvinner sista juni. Det är därför jag slutar som konstnärlig ledare – jag har ingenting att vara ledare för längre.

På tisdagen fick styrelsen ett öppet brev från Maria Löfgren. Där skriver hon att nedmonteringen gått så långt att det inte längre finns förutsättningar att klara de mål för barn- och ungdomsteater som ägarna Landstinget Västmanland och Västerås stad ställt upp.

Unga Teater Västmanland har varit en självständig del av Teater Västmanland som under fyra års tid satt upp flera uppmärksammade och kritikerrosade uppsättningar för barn och ungdomar. Flera av föreställningarna har regisserats av Maria Löfgren.

– Det behövs en nystart för teatern men jag förstår inte varför man samtidigt nedmonterar Unga Teater Västmanland som alla varit ense om är en vital del av Teater Västmanland. Jag är uppriktigt frågande – jag förstår inte hur de tänker.

Maria Löfgren har haft en tidsbegränsad anställning och hade fått ett erbjudande om en förlängning en bit in på hösten. Det har hon tackat nej till och slutar i stället vid halvårsskiftet.

I sitt öppna brev framhåller Löfgren att det har varit en viktig framgångsfaktor för Unga Teater Västmanland att ha egen personal. Bland annat har två pedagoger varit ute i skolorna, men dessa hör till dem som nu får sluta.

I nedskärningarna har ungdomsteatern får bära en oproportionerligt stor del, anser hon.

– Det är en enorm snedfördelning. Hade man bara satsat 50-50 hade det funnits alla möjligheter att ha kvar en levande barn- och ungdomsverksamhet.

För egen del är Maria Löfgren inte orolig för framtiden.

– Det finns otroligt mycket att göra ute i Teatersverige.

Tore Öberg, tillförordnad teaterchef, håller inte med om det pågår en nedmontering av barn- och ungdomsteatern vid Teater Västmanland.

– Det blir en stark satsning även i framtiden, minst lika stor som tidigare. Däremot kommer det att organiseras på ett delvis annat sätt.

Tore Öberg framhåller att Unga Teater Västmanland från början var avsett som ett tidsbegränsat projekt. Framöver ska barn- och ungdomsteatern ingå i den övriga verksamheten och ledas av den nya teaterchef som nu håller på att rekryteras.