Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tur att det inte blev Zlatan”

Adjö. I den högra flygeln bor Michaëla Treschow i tre dagar till. På onsdag säger hon adjö till sitt älskade Målhammar gård som funnits i familjen Treschows ägo sedan 1890. ”Alla avsked är sorgliga”, säger hon.

– Att lämna är att dö en smula, som det franska ordspråket lyder.

Michaëla sitter i fåtöljen i den stora salen med utsikt mot tre håll över Björksta sockens oändliga sädesfält och fårhagar. Här inne har Carl XII legat lik. På väggen över soffan hänger ett stort porträtt av Michaëlas mamma Marianne och i entrén står en byst av anfadern Fredrik Wilhelm Treschow, som är slående likt vår nuvarande kung.

Släkten Treschow är en dansk adelssläkt och Michaëlas uppväxt skilde sig exceptionellt från de andra barnen i Björksta socken.

– Efter att pappa tog över gården av sin far August flyttade vi hit. Pappa arbetade som kabinettskammarherre och senare expeditionschef under riksmarskalken på Stockholms slott, så vi hade många representationsmiddagar och luncher här. Och det var inga problem att få hjälp med serveringen och mat för det fanns en massa arbetare och tjänstefolk här på gården. Det fanns till och med en skola med en 18–20 ungar i klassen. På den tiden var Målhammar gård som ett eget litet samhälle.

Michaëla minns en ljus barndom och pappans närvaro under helgerna efter att ha tillbringat veckorna i huvudstaden.

– Pappa var ingen man skämtade med eller frågade en massa saker. Det var nästan så att vi skakade hand, men det var en underbar barndom och en viss livsstil som jag tror har gett mig styrka och självförtroende i livet. Jag tror att traditioner ger trygghet, det var ordning och reda och nära naturen. Vi åkte aldrig på några semestrar och flängde hit och dit som man gör nuförtiden, vi var här. Kusinerna kom hit och man gick till kiosken i Östanbro och köpte en tablettask, det var lycka.

Senare flyttade Michaëla till Frankrike, träffade sin förste fransman, som hon själv uttrycker det, och gifte sig i Målhammar 19 år gammal. De fick dottern Sophie, som numera driver Global living i Västerås. Efter sju år skilde de sig och Michaëla träffade sin andre fransman. Tillsammans fick de sonen Julien som i dag bor i Norrland.

Frankrike blev Michaëlas andra hem under många år, hon arbetade bland annat för Air France och senare för ett konferenshotell.

– Det var en underbar tid, men sedan dog min storebror plötsligt i en tågolycka och vi flyttade hem till Sverige. Men det var inte lätt för en fransman att komma hit, han blev deprimerad och så småningom skilde vi oss.

1996 dog Michaëlas pappa och gården var till salu. Michaëla och hennes mamma visade runt den tänkta säljaren som plötsligt sa: ”Men ska du verkligen sälja gården?”

– Han var vd för Fjällräven och mycket vänlig. Nej, sa jag och kände det starkt. Jag skulle ta över, det fick bära eller brista.

I januari 1997 kom post-bilen och lämpade av buntar med skattebrev och skrivelser från LRF medan Michaëla stod handfallen.

– Jag visste knappt var markgränsen gick. Huset var ganska nedgånget så jag sålde av några sommartorp och lät renovera. Jag hade tur, för skogspriserna var bra och räntorna låga. Jag räddade det. Det har inte varit enkelt, men jag har alltid sagt att jag är född under en lycklig stjärna.

För drygt två år sedan bestämde hon sig för att sälja och efter några vändor, med bland annat en intresserad Zlatan, stod det klart att Sven Berg skulle ta över.

– Det har varit allt annat än lätt att sälja, ett tag kunde jag inte prata om det utan att få en klump i halsen. Men man måste ta beslut ibland och gå vidare i livet, säger Michaëla.

– Det var nog tur att det inte blev Zlatan som köpte, då hade han byggt en mur här, haha. Jag är stolt över att lämna över till Sven Berg, det är absolut rätt person för stället. Sedan har jag såklart ångest över allt möjligt, det har känts skönt att stanna kvar här i två extra år.

På Sländön, ett stenkast bort, har Michaëla tryggat för sig och sina två barn genom att behålla mark.

– Jag behöll fyra tomter där och sålde två, så där ska vi bygga sommarhus så att jag och mina barn och barnbarn har en plats att komma tillbaka till. Sophie var nog väldigt besviken på att jag valde att sälja, men det vore en björntjänst att låta henne ta över. Det är inte billigt att driva runt det här.

Hur ska du leva nu?

– Jag har köpt en trevlig våning i Stockholm och har kvar mitt boende i Frankrike. Jag saknar sociala kontakter och att umgås med vänner och släkt. Jag har varit så isolerad här i 15 år. I Stockholm kommer jag att gå mycket på teater och bio och promenera med Malou på Djurgården. Sedan kommer jag kanske bo i Frankrike halva året. Man har allt man vill sägs det ju men man måste hjälpa ödet att hitta den rätta vägen.

Michaëla Treschow

Ålder: 69 år.

Bor: På Målhammar gård i tre dagar till, men snart i en våning i Stockholm och i sitt hus i Frankrike.

Familj: Dottern Sophie, som har tre barn, och sonen Julien som har en liten

dotter, samt hunden Malou.

Intressen: Träning, vara i farten, umgås och resa förstås.

Livslärdom: ”Jag har kunnat gå igenom livet med alla sorger och skilsmässor och ändå älska livet. Ibland känner jag mig så ensam när man tänker på hur mycket som hänt här, på alla människor som levde här och hur roligt vi hade. Nu är det bara jag kvar, men jag är hoppfull och tror inte att livet är slut än på ett tag – även om det här kanske är sista svängen.Man har allt man vill sägs det ju, men man måste hjälpa ödet att hitta vägen och sedan ta smällarna ändå.”

Mer om Målhammar gård

Målhammar gård är en egendom i Björksta socken, Västerås kommun.

Herrgården är känd sedan 1390, men omkring 1650 uppfördes en stor slottsbyggnad efter ritningar av herr Simon de la Vallée.

Målhammar var en gång ett av de största av 1600-talets svenska adelsslott. Egendomen omfattar 1 050 hektar, varav 600 är skog och resen åker och betesmark.

Förutom huvudbyggnaden finns ett tiotal uthyrda bostäder, bland annat Gula stallet precis nedanför Gården var i familjen Treschows ägo sedan 1892.