Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turbulens i Centerpartiet

Det verkar minst sagt oroligt i Centerpartiet. Kan ledningen klara krisen?

Först kommer ingenting, och därefter heller ingenting. Men sedan kommer hela ketchupflaskan.

Det verkar vara en passande beskrivning på turbulensen i Centern. Länge var det snarast förvånande hur medlemmarna accepterade utvecklingen mot ett alltmer marknads-liberalt parti. Men med förslaget till idéprogram tycks något ha brustit. Där fanns idéer om fri invandring, månggifte, avskaffad skolplikt och entydigt försvar för frihandel.Förslaget har lett till protester, rubriker har talat om uppror. På nyhetsplats kan vi läsa att Evert Jonsson (C) skulle skämmas och sätta en kasse över huvudet om programmet går igenom.

På VLT:s debattsida skriver Centerns andre vice ordförande Anna-Karin Hatt om förslaget. Hon sågar i praktiken, om än inlindat i uppskattande fraser, stora delar av förslaget.

Hatt tycker att det är för lite socialliberalt, och vill hellre sänka skatter för lågavlönade än för hög-avlönade. Uppslutningen kring den generella välfärdsstaten måste bli tydligare, och miljöpolitiken få en starkare ställning. Skolplikten ska inte avskaffas. Däremot är Hatt öppnare för tankarna om en friare invandringspolitik, så att fler än i dag kan komma till Sverige.

Hatt varnar för att förslaget till idéprogrammet kan skapa ett smalare Centerparti. Man frågar sig om partiledningen gemensamt försöker gå kritikerna till mötes, eller om Hatt vill markera sin egen ståndpunkt. Hon var motkandidat till Annie Lööf i partiledarvalet och kan om krisen fortsätter framstå som ett mer samlande alternativ.Till en del är stormen mot partiledningen orättvis. Annie Lööf var medlemmarnas val som parti- ledare och hennes frihetliga åsikter var väl kända. Visst är hon ung och kan ibland tala i schabloner. Men De grönas super- politiskt korrekta språkrör Gustav Fridolin är lika ung och kan också tala i schabloner. Kan Lööf dömas hårdare för att hon är kvinna och en frihetlig marknadsliberal?Centerns opinionsstöd är dock så lågt att en lång- dragen konflikt kan hota partiets överlevnad. Centerns bakgrund som folkrörelse kan ha bidragit till att förvandlingen fick gå så långt. Lojaliteten satt djupt och marknadsliberalerna fick utrymme.När protesterna till slut kommer är de starka och upprörda. Det visar faran med att driva en process för snabbt och för långt. Centern verkar vara riktigt illa ute.