Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusen jobb bort i länet

Temperaturen på arbetsmarknaden i Västmanland sjunker under nästa år. 2012 blir ett betydligt kallare och tuffare år än det nuvarande.

2011 har faktiskt varit ett riktigt bra år, ekonomin har växt med mer än 4 procent, sysselsättningen har ökat och arbetslösheten har gått ned.

Men nu tror Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos på sämre tider, arbetslösheten väntas öka med 1000 personer till 12300.

– Hela förbättringen som vi sett i år riskerar att raderas ut nästa år, säger Kauko Leppälä, arbetsmarknadsområdeschef i Västerås.

Det är den europeiska skuldkrisen som får genomslag även i Västmanland, och som vanligt är det industrin som drabbas först när konjunkturen vänder. Västmanland med många exportberoende industrier drabbas hårdare än andra mer tjänste-inriktade regioner som Uppsala och Stockholm.

Men till skillnad mot krisen för några år sedan slår den kommande nedgången inte mot specifika branscher, den gången drabbades många underleverantörer, framför allt de som arbetade mot fordonsindustrin.

Nästa år är marknadsförutsättningarna avgörande.

– Exportföretag som har hela världen som marknad kommer säkert att kunna balansera nedgången i Europa, säger Kauko Leppälä.

– Men de som har en stor del av sin försäljning i Europa får det mer besvärligt.

En sak oroar Kauko Leppälä speciellt. I år var det fem grupper som var speciellt gynnade och kunde byta arbetslöshet mot anställning – ungdomar, personer med gymnasieutbildning eller högre, inrikes födda, de med kort arbetslöshet samt män. För andra mer utsatta grupper, de med låg utbildning, personer med funktionsnedsättning, äldre och de som är födda i utomeuropeiska länder, har det inte noterats någon förbättring.

De utsatta grupperna svarar i dag för 60 procent av den totala arbetslösheten i länet. Så stor har inte klyftan mellan de olika kategorierna varit på många år.

– När konjunkturen nu vänder riskerar de utsatta grupperna att komma längre och längre från den reguljära arbetsmarknaden, säger Kauko Leppälä.

Men han vill inte måla upp situationen i alltför mörka färger. Företagen har blivit mer försiktiga i sina bedömningar, men hälften av alla i den enkätundersökning som Arbetsförmedlingen gjort, svarar att de räknar med oförändrad efterfrågan nästa år.

Kauko Leppälä tycker också att han har bra förutsättningar för att göra ett bra arbete.

– Regeringen har glädjande nog förutsett konjunkturnedgången och sett till att vi fått fler arbetsförmedlare och ut-ökade resurser, säger han.

Regeringen har också varit tydlig med att arbetsförmedlingarna ska identifiera och prioritera grupper som riskerar att hamna i långtids-arbetslöshet.

– Vi har redskapen och vi har strategier, säger Kauko Leppälä.

Inriktningen på det kommande arbetet blir att vara aktiva ute på företagen. Han vill skräddarsy olika aktiviteter för att få ut arbetslösa på arbetsplatserna.

– Men det gäller att fler arbetsgivare är beredda att öppna dörren, säger Kauko Leppälä.