Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals hål blir bilder

Norska konstnären Anne-Karin Furunes skapar konst med tiotusentals hål. Nu visas hennes verk på Västerås konstmuseum.

Hennes bilder skapas genom att hon perforerar duken och åstadkommer effektfulla kontraster mellan mörker och ljus. Bilderna förändras när betraktaren rör sig och tittar på konstverket från olika vinklar.

Den speciella tekniken kräver uthållighet. Anne-Karin Furunes trycker ut hålen manuellt, ett efter ett.

– Det är en väldigt meditativ process, säger hon.

Hålen har 30 olika storlekar. Att i efterhand ändra till större hål går bra, värre är det om ett hål blivit för stort. Då är tavlan förstörd.

– Det hände ibland i början, men inte så ofta nu.

Motivet är oftast ett ansikte. Människorna är i några fall fotograferade när de gick på stan i Furunes hemstad Trondheim. Andra förlagor är hämtade från olika bildarkiv, bland annat Rasbiologiska institutet i Uppsala.

Västeråsare som passerar Aseatorget har sedan i fjol kunnat se Furunes konstverk Sara, en bild av en ung flicka som blickar ut över torget.

Vid lördagens vernissage medverkar Furunes själv, tillsammans med konstprofessorn Gertrud Sandqvist och en representant för Norges ambassad.