Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusentals husägare offer för systemfel

Taxeringsvärdet stiger mer än det borde.

Västerås 5 450 tomträttsägare i Västerås kan förlora tusentals kronor per år på grund av ett systemfel i fastighetstaxeringen.

– Att vi ska få höjt taxeringsvärde för något vi inte äger låter ju inget vidare, säger Emma Rådstam.

Ändå är det inte så för Emma och hennes make Joacim. Deras höjning stannar vid 600 kronor när avgälden räknas om inför nästa år. Taxeringsvärdet på marken är 363 000 kronor och det är den summan som ligger till grund för tomträttsavgälden.

Västerås är en av de städer som har absolut flest tomträtter, bara Göteborg har fler. Tomträttsavgälden är också relativt hög här. Det som verkligen ställer till det är sättet att beräkna taxeringsvärdet på marken. Det ger upphov till en flerstegsraket där slutresultatet blir att tomträttsinnehavaren förlorar.

Taxeringsvärdet beräknas på genomsnittliga försäljningspriser i området. Någon hänsyn till om huset ligger på friköpt mark eller ej tas inte. Priser som avviker markant från snittet räknas bort. Och avviker gör försäljningar av hus som inte ligger på friköpt mark.

De blir klart billigare – och sett till avgälden är det inte ett dugg konstigt. Den är ganska hög. Mäklare VLT varit i kontakt med talar om prisskillnader på mellan 300 000 och 400 000, ibland mer.

De billigare husen räknas alltså bort. Resultat: taxeringsvärdet stiger mer än det borde, vilket drabbar tomträttsinnehavarna, eftersom avgälden beräknas på taxeringsvärdet. Och just på Bäckby rensades 96 av 123 köp bort av Lantmäteriet, eftersom det rörde sig om tomträtter och priset därmed landade mycket lägre.

Så egentligen borde Emma Rådstams avgäld faktiskt inte ha höjts utan sänkts. När avgälden stiger blir husen med tomträtt än billigare i relation till husen i samma område som ligger på friköpt mark.

Vilket innebär att i nästa fastighetstaxering kommer de att räknas bort igen. Och taxeringsvärdet stiger mer än det borde.

Och så vidare och så vidare.

– Vi rekommenderar tomträttsinnehavare att anmäla sig för friköp, säger Lena Södersten, jurist på Villaägarnas riksförbund.

– Det här är ett systemfel som vi har påtalat. Men vi har inte fått någon reaktion från finansdepartementet. Det är inte Skatteverket som gör fel, det är lagen som bör ändras.

Hon säger att de flesta tomträtter finns på relativt ordinära områden, det vill säga inga gräddhyllor.

– Att ha en tomträtt är otryggt, en lotteri. Därför råder vi våra medlemmar att friköpa om de har ekonomiska resurser till det. Vi arbetar också för en skyddslagstiftning för tomträtter.

Tomträtter i Västerås

Tomträttsavgälden i Västerås beräknas enligt formeln: 0,75 x mark-taxeringsvärdet x 3,25 procent. 2012 års taxerings-värde gäller från och med nästa års avtal.

Fördelningen mellan marktaxeringsvärde och värdet på byggnaden har ingen betydelse för husägare som också äger marken, men för tomträttsinnehavare kan det bli det dyrt när mark-taxeringen höjs.

Tomträttsavgälden räknas om vart tionde år med fastighetens byggår som startår.

Vill man friköpa sin tomt kostar det i Västerås 65 procent av 2006 års mark-taxeringsvärde.

Källa: Västerås stad