Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuve Skånberg: Vad är Kristdemokraterna bra för?

Annons

Kristdemokraterna har historiskt haft svårt att hävda sig i opinionsmätningar mellan valen; särskilt i regeringsställning, 1991-1994 och 2006-2010. Dalarna ligger mellan valen och topparna på valdagen, likt en telefontråd mellan stolparna.

Sedan valet 2006 har Kristdemokraterna fått mindre än 4 procent av rösterna i 28 av Demoskops 46 mätningar, så också i den senaste. Skulle Kristdemokraterna lämna riksdagen så lämnar Alliansen över regeringsmakten till den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin (S) som statsminister, Thomas Östros (S) som finansminister och Lars Ohly (V) som minister.

Det är illa nog, men vad skulle försvinna från regering och riksdag om olyckan var framme och Kristdemokraterna inte kom över fyraprocentsspärren? Förutom social-politiken, äldreomsorgen och ett etiskt perspektiv skulle särskilt familjepolitiken drabbas.

Kristdemokraterna har i årtionden kämpat för rättvisa inom barnomsorgen och möjligheten att själv få välja vem som ska vårda och fostra barnen – föräldrarna, närstående eller dagis. Under den borgerliga regeringen 1991-94 lyckades Kristdemokraterna få igenom ett generellt vårdnadsbidrag för barn mellan ett och tre år på 2 000 kronor i månaden. 70 procent av alla småbarnsföräldrar valde 1994 att utnyttja vårdnadsbidraget, trots att beloppet var litet. Man kan jämföra med att en dagisplats subventioneras med över 10 000 kronor per månad och barn. Socialdemokraterna avskaffade vårdnadsbidraget direkt efter maktskiftet 1994.

Under den borgerliga regeringen 2006-2010 har Kristdemokraterna lyckats förhandla fram att införa ett kommunalt vårdnads-bidrag, i kraft från 1 juli 2008. Denna gång har beloppet ökat till 3 000 kronor per månad och barn. Detta vårdnadsbidrag erbjuder nu en tredjedel av landets alla kommuner, där den politiska majoriteten så beslutar.

En bred majoritet av väljarna står bakom valfrihet i barnomsorgen och vårdnads-bidrag. 81 procent vill ha kvar vårdnads-bidraget eller utveckla det enligt en Sifo-undersökning i april i år. Inför valet 2010 lovar vi kristdemokrater att kämpa för att vårdnadsbidraget utökas till att finnas tillgängligt i alla kommuner i landet och att beloppet ökar till 6 000 kronor per månad och barn.

Det är viktigt steg i riktning mot att göra familjerna självstyrande, och ett skäl så gott som något att ge Kristdemokraterna förnyat mandat i riksdag och regering.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel