Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-aktuell: Supermodellen Roger från Bäckby jobbar mot modeindustrins vita ideal

Han är supermodellen från Bäckby som frontat kampanjer för giganter som H&M och Rolls Royce. Nu är han aktuell som en av de medverkande i UR:s serie ”Melanin” – ett program som belyser hur det är att vara ung afrosvensk i dag.

– Jag ville medverka i ”Melanin” för att belysa ett problem som finns inom modebranschen. Ingen ska vara rädd för att söka sig till modellyrket på grund av sitt ursprung – kläder ska säljas till alla olika grupper och etniciteter. Det är en viktig fråga, säger Rogér Dupé till VLT.

I UR:s reportageserie ”Melanin” diskuteras vem som egentligen får synas i offentliga rum och hur det är att vara afrosvensk i Sverige i dag. Rogér Dupé hörs och syns i avsnitt tre av sex. Han pratar om hurdet är att vara Sveriges första svarta modell som slagit igenom internationellt, om bemötandet i modebranschen och hur man kan skapa förändring.

– Det är inte bara svarta som är underrepresenterade. Personer från orientaliska länder syns knapp alls i branschen, säger han och tillägger att han inte vill sätta på sig någon offerkofta, utan att det helt enkelt handlar om att lyfta ett generellt problem i samhället.

– Jag älskar min bransch och den har gett mig otroligt mycket. Men jag tror att det framförallt handlar om att folk inte tänker till, utan följer gamla strukturer och är rädda för att testa något nytt. Ingen gillar ju att käka samma måltid flera gånger i rad – så varför skulle man inte kunna prova något nytt inom modebranschen också?

Sin roll som förebild ser Rogér Dupé bara positivt på. Han vill vara med och hjälpa till om han kan och menar att även om förändring inte händer över en natt så är han nöjd om det sker någon typ av utveckling.

– Jag har ju själv förebilder så som Nelson Mandela och Martin Luther King, som också kämpade för att alla ska få leva med samma rättigheter. Jag gör bara min grej, och kan jag få med andra på tåget är det bra.

”Melanin” går att se på UR:s hemsida www.urplay.se fram till den 2 juni 2017. Rogér Dupé medverkar i avsnittet ”Ju vitare, desto snyggare?”.