Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: FHM:s förslag: Alla krogar och kaféer ska stänga 20.30

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regeringen inför skärpta restriktioner för att hålla nere smittspridningen. Folkhälsomyndigheten får nu möjlighet att begränsa öppettiderna för alla serveringsställen. Dessutom kommer maxantalet för butiker, gallerior och gym att skärpas ytterligare. Det meddelades på en pressträff på onsdagen.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

På pressträffen medverkade statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Läget är allvarligt i Sverige, vi har en hög smittspridning som fortsätter att öka. De muterade varianterna gör dessutom situationen än mer oroande, säger statsminister Stefan Löfven.

Medan vaccineringen pågår behöver alla göra sitt för att få ner smittspridningen. Risken för en tredje våg är stor, säger Stefan Löfven.

– Avstånd behöver hållas. Man ska inte träffa andra än de allra närmaste. Det får inte förekomma trängsel.

Regeringen inför nu skärpta restriktioner för att hålla nere smittspridningen:

1. Regeringen gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten, FHM, att lokalt eller nationellt begränsa öppettiderna för samtliga serveringsställen, det vill säga alla kaféer, restauranger och barer.

2. Maxantalet för butiker, gallerior och gym skärps ytterligare.

FHM föreslår att alla serveringsställen ska stänga 20.30 oavsett om de serverar alkohol eller inte.

– Det gäller tills vidare. Vi sätter ingen gräns nu, säger Johan Carlsson, FHM:s generaldirektör.

FHM meddelar att de kommer att återkomma om de nya maxantalen vad gäller besökare i butiker, gallerior och gym. Johan Carlsson säger också att handeln måste ta större ansvar för att bara en person handlar åt gången.

– Vi vet att handelsplatser skapar risk för trängsel. Vi vill därför skärpa åtgärderna, för köpcentrum, varuhus och butiker. Handeln måste vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att bara en person handlar åt gången.

De skärpta restriktionerna gör att skolorna kan hålla öppet i så stor utsträckning som möjligt.

– Skolorna ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsminister Anna Ekström.