Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: ”Fullt vaccinerade kan krama sina barnbarn” – hör ministern om efterlängtade lättnaderna för äldre

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regeringen lättar på restriktionerna för äldre på äldreboenden som är färdigvaccinerade berättar socialminister Lena Hallengren på torsdagens extrainsatta pressträff.
– Det går bra att träffa symtomfria anhöriga. Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarn igen, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Under torsdagen håller socialminister Lena Hallengren tillsammans med Richard Bergström, vaccinsamordnare samt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, en gemensam pressträff på temat vaccin.

Enligt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, gör vaccinationerna att vissa restriktioner nu kan lättas.

– Det är med stor glädje som jag kan säga att vaccinationerna av dem med störst behov av vaccin har haft effekt, säger han.

– Folkhälsomyndigheten bedömer i dag att det går att säga till alla som är fullvaccinerade på särskilda boenden att det går bra att låta åtminstone delar av livet återgå till det normala. Det går bra att träffa symtomfria anhöriga. Den som är fullt vaccinerad kan krama sina barn och barnbarnen igen.

Besöken på särskilda boenden gäller i en begränsad form, i den fullvaccinerades lägenhet, poängterar Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

– Det kommer alltid att finnas de som inte kan eller vill ta vaccin. Så de här besöken måste ske på ett säkert sätt, antingen i den egna lägenheten eller utomhus, säger han.

Det kan också bli aktuellt att ta bort besöksförbuden på äldreboendena inom några veckor.

– Jag skulle tro att det blir så. Vi har också sett att det är färre och färre kommuner som ansökt om besöksförbud, säger han.

Lättnaderna i restriktionerna gäller än så länge enbart boende på särskilda boenden.

– För alla andra gäller samma regler som gäller nu, oavsett om man haft sjukdomen eller inte. Bakgrunden är att vi inte riktigt har full kunskap om hur stort skyddet är mot att sprida smittan, säger Johan Carlson.

– Anledningen till att vi häver restriktionerna för de här äldre är ju att de inte bidrar till smittspridningen på samma sätt. Så det handlar inte om allmänna lättnader för alla som är vaccinerade.

Socialminister Lena Hallengren var också med på presskonferensen:

– Vaccinationerna i Sverige går framåt 690 271 doser getts, minst 545 000 har fått en dos och 239 000 har blivit fullvaccinerade.

70 procent av de som bor på Sveriges äldreboenden har fått båda doserna av vaccin och är därmed färdigvaccinerade.

Sverige kommer att få ett stort tillskott av Modernas vaccin, enligt socialminister Lena Hallengren.

Under gårdagen beslutade regeringen att delta i ett nytt avtal från Moderna. Vi har sedan tidigare avtal om 3,6 miljoner doser. Det nya avtalet innebär minst lika mycket till som ska levereras under andra halvåret 2021, säger Hallengren.

– Det är väldigt viktigt, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström om det nya avtalet med Moderna.

– Det är ett nytt kapitel som öppnas upp nu, som handlar om att erbjuda vaccin till dem som inte får vaccin nu på vårkanten, det vill säga barn och unga och andra.

Enligt Bergström handlar det också om att ha kapacitet för att vaccinera vissa personer på nytt om det uppstår behov av det, så kallade boosterdoser.