Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Håll hundens tassar fina i höst!

Här är bästa tipsen. Tycker du att det är läbbigt att klippa hundens klor? Kolla in tv-klippet.

Med hösten kommer slask, smuts, sand och kanske spruckna och ömma tassar på vovven. Här kommer hundtrimmerns bästa råd för att slippa problem.

Natalia Semenikhina har jobbat med hundtrimning i 15 år.

Det började med att hon skaffade en stor pudel och fick lust att ställa ut sin hund. Utställningar betyder päls i superskick.

Den här dagen fick vi följa med när dvärgschnauzern Bella skulle klippas på Lyckliga svansar på Hylsvägen i Kopparlunden.

Ägaren Ulrika Karlsson berättar att älsklingens päls är ovanligt mjuk, det gör att den lätt blir tovig och blir svår att kamma.

– Bästa tipset för alla hundägare är att redan när man har en gullig liten valp visa den vem det är som bestämmer. Att det är okej att kamma och att klippa klor.

– Jag menar inte att man ska straffa hunden eller använda våld, bara vara bestämd.

Har man en hund som accepterar päls- och tassvård är det oändligt mycket lättare att mota Olle i grind och slippa tassar fulla av svamp och sprickor i trampdynorna.

– Tassarna måste hållas hårlösa. Hunden svettas med trampdynorna. Finns det mycket hår på tassen och mellan trampdynorna är det lätt att det blir svamp. Det kan också bli tovor och då gör det ont att gå, säger Natalia Semenikhina.

Med kort hår mellan trampdynor och på tassen är det mycket lättare att torka torrt och hålla rent.

– Med långt hår är det också lätt att det samlas vassa grässtrån och hårda gruskorn. Det vet ju alla att det inte är så kul att gå med en sten i skon. Det känns likadant för hunden.

Natalia brukar rekommendera vissa hundägare att sätta på sina hundar skor om de ska promenera på ställen där det är smutsigt och blött.

Råden brukar inte tas emot med någon större entusiasm, att klä på hunden skor känns kanske fånigt.

– Det är lite synd, tycker jag. Det är så lätt att trampdynorna får sprickor och hårdheter.

– Nu på hösten kan ju hundarna tycka att det är kul att busa runt i lövhögar också, jag brukar alltid titta efter så det inte ligger vassa pinnar där, glasbitar – eller en igelkott.

Hur gör du med hundens tassar efter en promenad?

– Ser till att de torkas. Vet jag att det varit smuts, salt eller kanske till och med bensin- eller oljefläckar där hunden gått så sköljer jag av tassarna innan jag torkar.

– Det finns speciella hundfönar om man tycker att det är enklare än att torka med handduk. Hundfönen ser till att luften inte blir så varm att den bränns.

För att tassarna ska må bra måste också klorna vara lagom långa.

– För långa klor kan göra att hela tassen får en felställning. Så mitt råd är att hellre klippa lite och ofta, då håller sig den blodfylla pulpan i mitten av klon kort också.

Ett tips är att klippa klon rakt av och sedan runda av den lite genom att klippa av kanten.

Törs man verkligen klippa håret på tassarna med en sax?

– Vet man att man har en lugn hund är det inga problem. Det finns också speciella trimsaxar till hundar att köpa, det är mycket mindre risk att skada hunden med en sådan.

Kan man använda en vanlig trimsax för människor?

– Nej. Hundar och människor har helt olika hår, trimsaxar för människor brukar fastna i hundhår.

Trimspecialisten Natalia har fler tips att ge. Har du en hund som lätt samlar smuts på magen – klipp håret där. Det syns inte när hunden står upp.

– Det man gör när man kammar hunden är att man får bort allt hår som släppt och som är dött. Får det ligga kvar blir det som filtbitar till slut.

Känns det otäckt att kamma en hund med tovor, kanske för att hunden blir olycklig har Natalia tips för det också.

– Borsta pälsen när du tvättar hunden. Ta rejält med schampo och red ut pälsen när den är blöt. Det brukar gå lättare och är mer skonsamt för håret också.

– Det finns också balsam för hundar, finns det mer att reda ut – använd balsam och borsta igen när det sitter i pälsen.

Om du använder fön till din hund i stället för handduk är det ett bra sätt att se var tovorna sitter. Hårblåsen avslöjar ställen där hårstråna inte vill bölja med.

Så: kort eller inget hår mellan trampdynorna. Håll tassarna torra så slipper vovven få svamp. Klipp klorna lite och ofta.