Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Nej till separata kvinnobadtider vann i nämndsomröstning

 
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Nej till separerade timmar för enbart kvinnor på Lögarängen vann första ronden.
Det stod klart i nämnden för idrott och friluftsliv på tisdagen. Därmed kommer man att föreslå kommunfullmäktige att säga nej till speciella öppettider på Lögarängsbadet enbart för kvinnor. Beslutet kom under ett rekordlångt nämndmöte. Men sista ordet är inte sagt. I fullmäktige kan ett nej bli ett ja.

TV: VLT:s politiska redaktör Sakine Madon och nämndens ordförande Hans Stergel (C) kommenterar beslutet.

TV: Här är en repris av VLT:s direktsändning efter mötet, där Anna Hård af Segerstad (M), intervjuas:

Frågan är om badet även i fortsättningen hålla öppet enbart för kvinnor under två timmar i månaden. Timmarna har utnyttjats av kvinnor med muslimsk bakgrund. Kvinnorna har hänvisat till sin religiösa tro, även om andra har förnekat att badtiderna skulle ha något med religiösa regler att göra.

Frågan kom på tisdagen upp på nämnden för idrott och friluftsliv, men med kort varsel stängdes dörrarna till debatten och både media och en åskådare från allmänheten fick gå ut.

För pluskunder: Badpersonalen inväntar beslutet med spänning

För pluskunder: Politiker, lyssna på oss: "Vi vill ha våra badtider tillbaka"

Läs också: Sakine Madon: Var ärliga - hänsyn har tagits till religion

Enligt Anders Lerner, direktör för kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen, var detta bara en "värderingsmiss", och att ärenden som ska vidare till kommunstyrelse och fullmäktige aldrig ska vara öppna.

– Jag har aldrig varit med om något tillfälle där det inte är en del av en sluten process, sa Lerner, som dock också sa att han inte hade haft möjlighet att få kontakt med kommunjurist i frågan.

En del av nej-sidan, SD:s Patric Sjölund, protesterade kraftigt och yrkade på att diskussionen skulle ske öppet, men blev nedröstad, varefter SD reserverade sig. Moderaterna och Liberalerna markerade redan före mötet sin position genom att dela ut ett papper om sitt yrkande om förbud mot separerade badtider.

Resultatet i omröstningen blev att nej-sidan till skilda badtider vann. Orsak: Trots att KD tillhör de styrande partierna i kommunen så beslöt de att rösta nej.

Nämndens ordförande Hans Stergel (C) fanns sig plötsligt vara på den förlorande sidan, men även han kände i förväg till KD:s sena ställningstagande.

– Därför var resultatet inte helt oväntat. Jag ser nu fram emot att frågan tas upp i kommunfullmäktige.

Han har anledning att vara optimistisk för sin ja-sida, eftersom partijämvikten är en aning annorlunda i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Bland annat satt Vänsterpartiet, en tydlig ja-förespråkare, inte plats i nämnden för idrott och fritidsliv. Däremot sitter de med i de högre instanserna.

Därmed kan ett nej till separata badtider förvandlas till ett ja framöver.