Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-pionjärer i Köping 1953

 
Nostalgi - 50-talet
Visa alla artiklar

De byggde Köpings första tv.

VLT Tisdagen den 13 oktober 1953.

Sedan ett par månader tillbaka har åtta blivande KTI-ingenjörer i Köping jämte en av deras lärare, ingenjör Signar Johansson, varit sysselsatta med att bygga en televisionsmottagare, vilken är Köpings första i sitt slag.

Apparatenär praktiskt taget färdig, och det återstår endast bildröret samt trimningen, innan man ska försöka sig på att uppfatta försökssändningarna från tekniska högskolan i Stockholm.

De åtta deltagarna har bildat en studiecirkel, som formellt är ansluten till TBV men är fullt fristående.

Tanken på television låg och grodde hos flera KTI-are, och på en gång slog den ut i full blom hos både pojkarna och hos ingenjör Johansson, som åtog sig att leda apparatbyggandet.

En källarlokal till en villa på folkparksområdet har fått tjäna som verkstad, och här har de åtta tv-pionjärerna i Köping arbetat med allt som hör till en förstklassig mottagare, såsom linjeavlänkning, synkronisering, ljuddel, mellanfrekvensdel, högfredkvensdel och nätdel.

Tusen och en trådar har kopplats ihop, och man är spänd inför trimningen, som skall äga rum i Stockholm.

Varje onsdag mellan klockan 14 och 16 sänder tekniska högskolan på försök. Den har åtminstone tidigare varit på 1 kW uteffekt.