Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Så här stretchar du din hund

Dags för beach 2014 för både dig och vovven? En av Sveriges främsta experter på hundrehabilitering finns i Västerås. Följ hans råd och slipp ledskador på hunden.

– En hund som har bra kondis kan en människa aldrig springa trött, säger Stefan Rosén.

Han är djursjukskötaren, hundmassören, fysioterapeuten och rehabspecialisten som valde att sluta efter 19 år på Strömsholms djursjukhus för att starta eget med familjen.

– Det är roligare att kunna förebygga skador innan de händer.

Redog har på några år växt från 2 till 17 anställda.

– Sverige är i topp i världen när det gäller hundsport och vi är bra på att ta hand om våra hundar, säger Stefan Rosén.

Men – trots allt kommer det in hundar som fått artros eller andra skador av ensidig och fel träning, eller träning som skett för intensivt.

Här kommer Stefans bästa tips för en vuxen vovve och ägare som båda är runda och glada om magen och behöver sätta igång:

Powerwalk 1,5–2 kilometer i ett motionsspår, 2–3 gånger i veckan.

– Ett misslyckat upplägg är för mycket och för snabbt.

– Låt kroppen svara på ett positivt sätt, annars blir det nedbrytande och utmattande. När både människa och hund klarar rundan utan problem utökar du en av promenaderna med en kilometer, och fortsätter så.

Vad ska man tänka på när man vill springa långt med hunden?

– En hund som springer långt ska ha en bra grundkondition och ha nått vuxen ålder. Långt är fem kilometer och där över.

– Det finns över 400 hundraser i Sverige i dag. Det bästa är om man från början bestämmer sig för vad man vill göra tillsammans med sin hund.

Bruksraser som schäfer och vallhundar är som gjorda för att springa.

– De har en bra mix i sin muskulatur, de är både starka och uthålliga.

– Med en sådan hund kan man börja springa en runda på 2,5 kilometer. Redan efter 10-15 träningsrundor kan man sedan springa 7,5 kilometer – 1 mil utan att det är negativt för hunden.

Trubbnosiga hundar som engelsk bulldog och fransk bulldog kan få svårt att andas när de anstränger sig, de får svårt att syresätta kroppen vilket i sin tur kan anstränga hjärtat. En sträcka på 1–2 kilometer är lagom att börja med.

Molosser som mastiff och rottweiler är tyngre hundar, byggda för explosiv styrka.

Även här gäller försiktig igångsättning på 2,5 kilometer som byggs upp till fem kilometersrundor 2–3 gånger i veckan.

Slanka hundar slipper ofta ledproblem.

Dvärgraser: de kan också jogga. Även här gäller att starta mjukt.

– Skogsrundor är en jättebra träningsform. Terrängen ger både ansträngningstoppar och uthållighetsträning.

Det här är inte bra för vovven

Värme – det är inte normalt för en hund att anstränga sig i värme. Ta promenaden eller joggingturen tidigt på morgonen eller sent på kvällen när solen inte steker.

Asfalt – ett onaturligt underlag för hundar valt för människans bekvämlighet. Hundar har en naturlig inglidning i steget när den springer. Asfalt tillåter inte någon friktion utan stoppar upp tassen omedelbart. Hundar som till exempel cykeltränas på asfalt ofta riskerar artros och förslitningar. Promenader på asfalt är däremot ofarligt.