Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Senaste nytt om coronaläget • Restriktionerna förlängs • Se sändningen här

Artikel 1712 av 1716
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronarestriktionerna för serveringsställen och handeln förlängs till och med den 2 maj efter beslut från Folkhälsomyndigheten. Orsaken är den höga smittspridningen i landet.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

”Den som driver ett serveringsställe ska enligt torsdagens beslut fortsatt hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Däremot är det möjligt för serveringsställen att hålla öppet för försäljning av mat och dryck för avhämtning”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Fortsatt behöver butiker och köpcentrum se till att besökare kommer ensamma och inte i grupp:

”För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett och samma sällskap endast får uppgå till en person”.

Ytterligare 17 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelade Folkhälsomyndigheten vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Totalt har nu 13 595 smittade personer avlidit i Sverige. Sammantaget har 849 629 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Belastningen för landets intensivvårdsavdelningar blir allt tyngre, berättade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Vi börjar närma oss de nivåer av antal intagna som vi såg innan jul, det är en tung period, sade han.

Fler än 2 000 personer behöver sjukhusvård för covid-19 den här veckan, enligt Socialstyrelsen.

– Det betyder att vi ligger på ungefär samma nivå som vi gjorde vecka 49, första veckan i december. Efter nedgången, då vi hade en topp vid årsskiftet, gick det ned till ungefär 1 300 personer under vecka 7 och 8, säger folkhälsoråd Irene Nilsson Carlsson.

– Från den nivån är vi tillbaka på en nivå över 2 000 som behöver sjukhusvård. Det har ökat sista veckan, både på vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.

Antalet smittade på särskilda boenden ligger på en väldigt låg nivå jämfört med tidigare, enligt Nilsson Carlsson.

– Hade vi inte haft vaccinationen hade vi haft en betydligt mer ansträngd situation.

17 personer på särskilda boenden avled efter att ha smittats med covid-19 under vecka åtta. Det kan jämföras med den senaste toppen i smittspridningen, när få hade vaccinerats, då det var omkring 250 personer som avled vid landets boenden.

Så här långt har totalt 1 856 666 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

1 307 614 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar 16,0 procent av den vuxna befolkningen. 549 052 personer har fått två doser, vilket motsvarar 6,7 procent.

I Skåne har det kommit rapporter om att flera äldre personer i Skåne avlidit av covid-19 trots att de vaccinerats.

– Det kommer att vara sådana fall, inga vaccin är hundraprocentiga. De har en extremt hög skyddsnivå, men några personer kommer det vara då och då sett till hur många som är utsatta för risken för smitta, säger Anders Tegnell.

Socialstyrelsens Irene Nilsson Carlsson poängterar att det kan vara väldigt ansträngande för personer som redan är sköra att bli vaccinerade.