Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Senaste nytt om coronaläget • Smittspridningen ökar bland barn och unga

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige, det meddelar Folkhälsomyndigheten under tisdagens pressträff. Det som sticker ut är att fallen bland barn och unga ökar.

Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att ökningen troligen till viss del beror på ökad testning i skolmiljön.

Fördelat i åldersgrupper syns en tydlig minskning bland de äldsta, förmodligen en effekt av vaccinen. Man ser dock även en minskning bland lägre åldersgrupper.

Men smittspridningen är fortsatt stor och det viktigaste just nu är att alla följer de rekommendationer som gäller, säger Sara Byfors. Ytterligare restriktioner eller lättnader får smittläget avgöra.

– Vi har till exempel under övervägande om vi den 17 maj kan tillåta lite större sammankomster. Det är något man får titta på, hur smittspridningen utvecklar sig framåt den närmaste veckan.

Minskande trend

Sverige hade en minskning av antal fall mellan vecka 16 och 17, men den är väldigt liten, säger Sara Byfors. Den är mindre än veckan innan.

– Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något.

Samtidigt fortsätter belastningen på hälso- och sjukvården att vara mycket hög, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Enligt den senaste uppgiften är det 1 522 inneliggande patienter för covid-19 utanför intensivvårdsavdelningarna.

Tolv regioner befinner sig i förstärkningsläge, sex är i stabsläge och tre i normalläge.

Drabbade regioner

Region Västernorrland har varit hårt drabbad senaste veckorna, men där ser smittspridningen ut att minska. Region Kronoberg är en annan av de hårdast drabbade regionerna och där ser man en fortsatt ökning.

På plats tre i mest smittspridning just nu ligger region Östergötland.

– Där är ingen minskning i sikte. Det kan delvis bero på en förändrad provtagningsstrategi, men det är många smittade i Östergötland just nu jämfört med riket i övrigt.

De tre storstadsregionerna har ett bättre läge. I Stockholm syns dock en ökning mellan vecka 16 och 17, likaså i Skåne. I Västra Götaland minskar det dock.

Fakta: Avlidna och smittade

TT

Ytterligare 43 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats och sammantaget har nu 14 091 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 988 554 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har totalt 3 451 239 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

2 681 307 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 32,7 procent av den vuxna befolkningen. 769 932 personer har fått två doser, vilket motsvarar 9,4 procent.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.