Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: ”Sverige på alldeles för hög nivå” – se myndigheternas pressträff om pandemin

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronasituationen i landet är mycket allvarlig just nu, enligt Folkhälsomyndigheten. Ytterligare 23 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige.

TV: Följ senaste nytt kring coronaviruset – se sändningen från Expressen TV här:

Därmed har nu 13 111 smittade personer avlidit i landet och statsepidemiolog Anders Tegnell ger dystra besked på torsdagens pressträff.

– Det är tyvärr så att nu är det även länder i Europa som visar på en uppåtgående trend. I Sverige ligger vi fortsatt på en hög nivå. En alldeles för hög nivå, säger han.

Ansträngd vård

Sammanlagt har 707 192 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

– Tyvärr börjar den ökning som vi har sett under en period även få genomslag på hur många som behöver iva-vård, fortsätter statsepidemiologen.

Ännu värre är det dock på andra vårdavdelningar, enligt Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Den stora uppgången ser vi på övriga avdelningar. Där vårdades denna vecka 1 238 personer det är 59 fler än förra veckan, säger hon.

Vaccineffekten

Men vaccinationsarbetet fortsätter och hittills har 1 049 986 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

722 519 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,8 procent av den vuxna befolkningen. 327 467 personer har fått två doser – vilket motsvarar 4,0 procent.

– Även om vi såklart hade önskat att det hade kommit mer vaccin så används det vaccinet som kommer i en bra takt, säger Anders Tegnell och poängterar att den prioritering som finns följs väl.

Vaccineffekten syns i äldreomsorgen över hela landet. Smittspridningen har avtagit i hemtjänsten, men störst skillnad ser Socialstyrelsen på äldreboenden.

– Smittspridningen på särskilda boenden har gått ner väldigt kraftigt, säger Iréne Nilsson Carlsson.

Fakta: Om siffrorna

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.