Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv3 ger en förvriden bild av syrianer och syrianska bröllop

Ingen i den syrianska gemenskapen i Sverige har kunnat undgå Mitt stora feta syrianska bröllop på TV3. Det pratas och tycks mycket om programmet.

 Syrianska riksförbundet, Syrianska-Arameiska ungdomsförbundet och Syrianska/Arameiska akademikerförbundet, folkvalda representanter för den syrianska (arameiska) minoriteten i Sverige, blir uppringda och mejlbombade av sina medlemmar.

Orsak? Tv-tittarna får fortsätta följa en snedvriden bild av syrianska bröllop. De får fortsätta följa en programserie full av stereotyper av främst den syrianska kvinnan som ytlig, fåfäng, girig och osjälvständig. Tittarna får fortsätta följa en bild av den syrianska gruppen som fri från bildning. Enligt serien förefaller den typiske syrianen leva ett liv av lyx och överflöd utan att behöva kämpa hårt i arbetslivet. Mitt stora feta syrianska bröllop visar syrianska bröllop som många syrianska kvinnor och män inte känner igen.

Organisationerna ovan reagerar och går ut med ett gemensamt uttalande i form av ett brev där de ifrågasätter programmets utförande, främst för att det innehåller en mängd felaktigheter och grova vinklingar. Riksorganisationerna blir då uppringda av SVT:s Debatt som bjuder in till en direktsänd debatt tillsammans med medverkande i Mitt stora feta syrianska bröllop. Ingen tvekan råder, debatten är ju viktig att ta!

Men två dagar före sändningen kommer beskedet: ”Vi måste lägga ner debatten. TV3 har lagt locket på och avråder de medverkande i tv-serien från att vara med”.

Problemet är inte att tittarna får följa ett fåtal syrianska par under deras resa fram till altaret, inte att man gör en realityserie. Problemet uppstår när programledaren agerar informatör för en hel folkgrupp, när del-tagarna i sina kommentarer tillåts uttrycka sig generaliserande – som om det vore sanning.

Problemet ligger i att ”informationen” inte är representativ, utan direkt kränkande. Kan en kanal/ett produktionsbolag skaka av sig kritiken genom att hävda att det inte är en dokumentär? Det är ju bara ett nöjesprogram! Säkerligen kan tittarna skilja på nöje och verklighet?

Men likväl så insinueras det konstant i serien och i programbeskrivningen att man talar för syrianer som ett kollektiv och inte enbart på individnivå.

TV3 ägs av Modern Times Group, ett ledande internationellt mediebolag, som ska leva upp till något man själva kallar ”modernt ansvarstagande”. Här målar man upp en bild där arbetssättet är etiskt och socialt ansvarsfullt med målet ”att maximera den positiva effekten och minimera den negativa inverkan”. Då kan man ställa sig frågan: lever de upp till sin policy?

Nej, skulle vi vilja påstå. Inte har man kontaktat de folkvalda representanterna för den berörda folkgruppen i syfte att samtala kring programidén. Vill man visa vad syriansk kultur är, och mena att så här går syrianska bröllop till, då ska man tala med gruppens representanter – inte med individer som ger en missrepresentativ bild. Det skulle ha kännetecknat modernt ansvarstagande av TV3.

Nyligen ändrades uppfattningen om TV3:s motvilja då de tillsammans med produktionsbolaget Mastiff inbjöd de syrianska (ara-meiska) förbunden till ett möte. De syrianska (arameiska) förbunden upplevde dialogen som öppen och tillmötesgående. Både TV3 och Mastiff beklagar vissa inslag i program-serien.

Men TV3 menar att man ska fortsätta sända programserien precis som den är. Olika former för hur man skulle komma tillrätta med problematiken diskuterades dock.

Nu återstår att se om TV3 och Mastiff kommer att omsätta mötets ord i handling och leva upp till sitt ”moderna ansvarstagande”.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel