Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två års väntan på besked

Under senhösten kommer de villaägare i Hallstahammar som kräver kommunen på skadestånd efter skyfallet för drygt två år sedan, att få besked om ersättning.

Ett 40-tal villaägare och ett antal försäkringsbolag har sammanlagt krävt Hallstahammars kommun på flera miljoner för de skador som uppkom vid skyfallet den 8 juli 2009.

Flera av villaägarna fick sina källare förstörda av det inforsande vattnet. Skadeståndsanspråken gör gällande att kommunens ledningsnät var underdimensionerat och att kommunen därför bör stå för kostnaderna som vattenskadorna orsakat. Kommunen har dock en annan syn på saken.

– Vi anser inte att vi är skadeståndsskyldiga innan det är bevisat, slog tekniska chefen Kjell Jacobsson fast hösten 2009.

En omfattande inventering av de drabbade fastigheterna och ledningsnätet har gjorts.

Man har låtit mäta brunnar, undersökt hur fastigheterna är kopplade till ledningsnätet och även noterat om och i så fall åt vilket håll som tomten eller garageuppfarten lutar. Kommunen har också samlat in data från regn- och flödesmätare.

– Just nu håller en konsult på att bygga en datamodell över ledningsnätet. Datamodellen ska ge svar på om kommunens ledningsnät klarar de krav och normer som finns, säger Kjell Jacobsson.

Därefter ska försäkringsjurister bedöma vem som bär ansvaret, kommunen eller villaägaren.

– Under senhösten kommer vi att lämna besked till fastighetsägarna om vår uppfattning i ansvarsfrågan. Så är tidsplanen i alla fall, om inget oväntat inträffar, säger Kjell Jacobsson