Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två rånade bilägare under pistolhot – döms till fängelse

Genom att visa en pistol och hota bilägaren kunde de två männen få med sig bilen. Men färden slutade vid vägkanten på E18 – och med fängelsedomar.

Det var den 31 augusti i år som en bilist kört till Vallby centrum för att handla. Han klev ur bilen, en välskött cabriolet, gick in och handlade och såg när han kom ut att två män stod vid hans bil.

Senare berättade han inför Västmanlands tingsrätt att han direkt känt obehag av situationen – ett obehag som förvärrades dramatiskt när en av männen, en 26-årig västeråsare, frågade om bilnyckeln på ett allt mer insisterande sätt.

26-åringen underströk sina krav genom att visa att han hade en revolver i byxlinningen. Bilägaren kapitulerade och lämnade över mobiltelefonen.

Under tiden gick den andre mannen, en 21-årig västeråsare, och sade åt ett vittne att denne skulle lägga ner mobiltelefonen. Männen kastade ut en matkasse som bilisten hade handlat och satte sig tillsammans med en kvinna i bilen (kvinnan har inte dömts för brott) i bilen för att sätta "en väldig fart" därifrån.

Färden gick ut på E18 medan polis larmades . Först att få syn på bilen var en civil polispatrull som såg bilen i Uppsala län på väg mot Stockholms län. Efterföljandet fortsatte till länsgränsen mot Stockholm där bilen vände och fortsatte mot Uppsala län igen.

Där lämnades bilen och antändes – uppgifterna går isär om det var avsiktligt eller till följd av tekniskt fel. Båda männen var påverkade av diverse narkotikaklassade medel när de greps .

Inför rätta sade 26-åringen att han fått nycklarna överlämnade utan hot eftersom han bara ville låna bilen, 21-åringen sade att han bara följde med en kompis.

Tingsrätten trodde mer på bilistens förklaring som dessutom styrktes av det faktum att 26-åringen kort före händelsen i sitt påverkade tillstånd pratat och skrutit om en pistol inne på Vallby centrum. Dessutom hade en av dem tagit bild på nummerplåten, eventuellt i syfte att ta reda på mer om bilen och kanske sälja den vidare.

Båda männen, som tidigare straffats vid åtskilliga tillfällen för olika brott, döms för rån till ett år och tre månaders fängelse. I 26-åringens straff ingår också några fall av misshandel vid andra, orelaterade, tillfällen.

Den yngre av männen var vid brottstillfället villkorligt frigiven från ett tidigare straff, med en återstående strafftid på tre månader. Den tiden läggs på hans nya fängelsestraff.

Båda männen ska betala skadestånd till bilägaren.