Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingades bo hos föräldrarna – anställd på kommunen mörkade information om våld

Ungdomen tvingades bo hemma en månad trots att hen omplacerats på grund av våld i hemmet. Nu anmäls handläggaren på socialkontoret.

En ungdom flyttades hem en månad till sina föräldrar, trots att det fanns beslut om att ungdomen skulle få vård enligt LVU. En handläggare ska själv ha sett till att ungdomen flyttades från vårdhemmet, trots att det inte fanns något beslut om det. Ungdomen hade först omhändertagits pågrund av våld i hemmet. Både ungdomen och föräldrarna vittnar om missförhållandne under månaden.

Läs även: Så många barn familjehemsplacerades i Västmanland – fjärde flest i landet

Nu anmäls händelsen till IVO eftersom handläggaren struntat i viktig information som gjort att ungdomen utsatts för påtagliga risker i det egna hemmet. Det visar en utredning som Individ och familjenämnden i Västerås startade i juli 2017 när de fick reda på missförhållandena. Enligt utredningen finns risk för både psykisk och fysisk misshandel i hemmet.

Efter en journalgenomgång visar det sig att utredaren, innan hen flyttade hem ungdomen, valt att inte utreda vissa uppgifter för att, enligt nämnden, främja sina egna uppfattningar. Förutom att handläggaren menade att ungdomen ljög om problemen som fanns i hemmet för att manipulera till sin fördel ifrågasätter denne också ungdomens diagnoser. Trots att det finns underlag för dem.

Läs även: Efter misstänkta barnmisshandeln: Svårt hjärnskadat barn omhändertas

Enligt nämndens utredning har ungdomen sedan 2013 berättat om våld i hemmet för bland annat skolpersonal och socialtjänst. Det finns också sen tidigare uppgifter om att syskon utatts för våld från föräldrarna. I december 2016 ansöktes om att ungdomen skulle få vård enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av ung, LVU, efter att ungdomen utsatts för våld av föräldrarna.

Handläggaren lämnade senare in förslag om att häva omhändertagandet men fick avslag. Ändå visar det sig att ungdomen bodde hemma över en månad i april och maj.

Efter en lex Sarah-anmälan om händelsen anmäler nu Individ och familjenämnden i Västerås socialkontoret i kommunen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

■ ■ För mer nyheter om Västerås, klicka här