Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyskt krigsplan funnet?

Ett tyskt plan från andra världskriget kan ha hittats i Lasjön norr om Västerfärnebo. Om det stämmer kan en 68 år gammal gåta äntligen lösas.

Under sommaren 1943 såg ett badande par ett tyskt plan krascha i Lasjön norr om Västerfärnebo. Sedan dess har många sökt efter planet utan att ha funnit det minsta spår. Men den 29:e april i år fann Håkan Björklund från Oskarshamn något underligt när han ekolodade Lasjöns botten.

- Jag hittade något som är 10x10 meter ungefär, som ligger på botten där det inte borde ligga någonting, säger han.

Liknar det ett flygplan?- Nej, jag skulle snarare säga att det är en massa bröte. Det går inte att identifiera att det är ett flygplan. Men å andra sidan går det inte att frakta dit något annat. Det finns inga vägar dit och det är ett stort problem bara att få ner en båt i sjön. Därför är jag tämligen säker på att det måste vara flygplanet. 

Hur känns det att vara den som hittade det här mytomspunna planet, om det visar sig vara det du har hittat?- Jag är bara glad att jag har hittat det. Det är klart, det var släktingar till mig som badade i sjön när det störtade. Och de har häcklats och ifrågasatts under alla år. Deras son är engagerad i det här. Han vill ha fram planet för att rentvå sina föräldrar.

Inom kort kommer dykare att gå ner och titta på fyndet. Om det visar sig vara det tyska planet är det troligt att den avlidne piloten finns kvar i vraket. Men trots det är det oklart vem som ska ta ansvar för planet.

- Jag pratade med en polis men de sade att det här är ingen polissak. De hänvisade till hembygdsgården i Västerfärnebo, säger Håkan Björklund. 

Sjöfartsverket har informerats om fyndet, men de kommer inte att agera. De har i sin tur informerat statens haverikommision och Tyska ambassaden.

Fieseler Fi 156 Storch

Typ: Spanings- och sambandsflygplan

Besättning: 4

Första flygning: 1936

Längd: 9,9 m

Spännvidd: 14,3 m

Höjd: 3,1 m

Max. hastighet: 175 km/h

Räckvidd med max. bränsle: 380 km

Max. flyghöjd: 5 200 m

Lastförmåga: 1 260 kg

Beväpning: 1 × 7,92 mm MG 15 ksp