Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uddholm prisas för en historisk insats

Han har hyllats för sitt sätt att leda, särskilt under det krisartade förhållandet som rådde under den stora skogsbranden. Nu har han utsetts till Årets västmanlänning.

Annons

Måndagen den 4 augusti tackade Lars-Göran Uddholm ja till att leda insatsen vid skogsbranden i länet. Redan på tisdagsmorgonen var han på plats i Ramnäs.

Med sig dit hade han bland andra sin ställföreträdare Anders Edstam från Södertörns brandförsvarsförbund och senare samma dag anslöt den tidigare kollegan Patrik Åhnberg från Stockholm.

I den grupp Lars-Göran Uddholm samlade ingick polisen, kommunföreträdare, personer från länsstyrelsen och militära företrädare.

Du har verkligen fått åtskilligt med uppskattning och även utmärkelsen Årets säkerhetsbragd för ditt sätt att leda släckningsarbetet. Nu är du vald till Årets västmanlänning, hur känns det?

– Det känns överväldigande med all uppskattning och att bli utsedd till Årets Västmanlänning. Jag har aldrig mött så mycket tacksamhet för det jag gjort som under den stora branden och inte så tydligt. Jag var förberedd på vad mitt jobb gick ut på men inte alls på all den här uppmärksamheten, säger Lars-Göran Uddholm.

Han tillägger att det mest fantastiska under de intensiva dagarna med släckningsarbetet var att se att samhället verkligen fungerar när det gäller.

– Alla hjälpte till med något. Det var ett kvitto på det. Och att de tre grabbarna utsågs till Svenska hjältar för att de räddade Reine från att omkomma i branden var en välförtjänt utmärkelse, säger Göran Uddholm om de prisade brandmännen.

Du är den enda nominerade till Årets västmanlänning och att du inte ens är från eller bor här i länet är ganska unikt.

– Men jag har en släkting på min mammas sida som har bott här, säger Lars-Göran lite skämtsamt.

Har ditt vardagliga arbete som chef i Södertörn förändrats efter skogsbranden?

– Ja, det har bidragit till en helt ny dimension i mitt yrke. Jag är ute och föreläser om krishantering 2-3 gånger i veckan, ibland oftare. Stundtals har jag för mycket frånvaro, vissa saker kan bli liggande. Å andra sidan är en stor del av mitt jobb i vanliga fall också utanför organisationen. Min ställföreträdare Anders tar väl hand om chefskapet när jag är borta.

Lars-Göran föreläser runt om i landet bland annat för organisationer, lednings – och samverksgrupper, räddningstjänsten och även för strålskyddsmyndigheten.

– Vi är dåliga på att ta tillvara erfarenheter och jag hoppas att jag med föreläsningarna kan bidra till att vi tar tillvara det mer.

– Första kvartalet nästa år är fulltecknat. Men nu är det snart jul då ska jag vara ledig

Lars-Göran Uddholm

Yrke: Brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Familj: Sambo, 3 vuxna barn.

Bor: Skärholmen, ”uppvuxen i Stockholms norra utkanter”, upplänning.

Intressen: Friluftsliv, snickra, åka skidor.

Förordnades: Av Länsstyrelsen till räddningsledare för skogsbranden.”Min roll var att hantera krisen”.

Har varit: Räddningsverkets insatschef vid Sveriges generalkonsulat i Phuket i Thailand efter tsunamin 2004 i Thailand.