Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Faktaförnekarna ser inte problemen med hög invandring

SvD/SIFO publicerar resultatet av en undersökning om svenskarnas inställning till migration och dess förändring över tid. Fortfarande vill en majoritet av svenskarna se lagförändringar som leder till en minskad invandring.

Mest migrationsvänliga är som väntat väljare av MP och V, medan stora delar av Centerns folk tycker att nuvarande nivå är i stort sett okej. Ungefär där ligger också S-väljare, medan de som önskar mindre invandring finns främst bland sympatisörerna till M, KD och SD.

En trend kan dock skönjas under det sista halvåret så tillvida som att de migrationskritiska synes minska en aning, relativt sett.

Jon Nyhlen, doktor i statsvetenskap och forskare vid Stockholms universitet tolkar resultaten som att svenskarna är fortsatt skärrade efter den stora asylvågen 2015, då Sverige från att ha varit ett mycket migrationsgeneröst land, gick till att tillämpa ett ”extremt begränsat mottagande”, det som brukar betecknas som regeringens U-sväng i frågan.

Stora delar av befolkningen lever nu i tron att kranarna har skruvats åt ordentligt efter vågen 2015 och att antalet godkända uppehållstillstånd nu är marginellt jämfört med 2016. Den uppfattningen framförs av stora delar av forskar- och statsvetarkollektivet. Det förmedlas villigt och okritiskt av mediefolket och det fastnar hos gemene man som sanningen.

Verkligheten är dock en annan. Ur Migrationsverkets statistik framgår att antalet beviljade uppehållstillstånd från 2009 och framåt har rört sig ganska konstant kring 100.000 per år med en ökning uppemot 125.000 från 2014. Högst tills vidare är 2016 med 150.000 personer, alltså året efter den stora flyktingvågen,.

Det förmedlas villigt och okritiskt av mediefolket och det fastnar hos gemene man som sanningen.
Verkligheten är dock en annan.

Inte mycket mindre blev det 2017 med 135.000 beviljade tillstånd och trenden för 2018 är lika hög. I nämnda siffror ingår EU/EES samt studenter med 10-15 procent, och arbetsmarknadsinvandringen med runt 20 procent, medan den stora mängden är asyl- och anknytningsmigranter. Samtidigt som andelen asylflyktingar gått ned sedan regeringen gjorde sin U-sväng, har anknytningsinvandringen ökat. Till och med november 2018 är den siffran 42.000, alltså i paritet med motsvarande tid 2017.

Resultatet är att beskrivningen av Sverige som ett mer stängt land helt enkelt inte stämmer. Någon skulle kanske kalla det ”fake news”.Den som tvivlar kan lätt verifiera uppgifterna i Migrationsverkets lättillgängliga statistik. Det rullar på, skulle man kunna säga. Under de senaste nio åren har Sveriges befolkning genom invandringen ökat årligen med en stad av nästan Västerås storlek.

Resultatet är att beskrivningen av Sverige som ett mer stängt land helt enkelt inte stämmer.

Jag har ofta, inte minst i dess spalter, framhållit att Sverige helt enkelt inte klarar av detta stora åtagande. Faktaförnekarna blundar för den ohållbara bostadssituationen, utanförskapsområdena, de framväxande alternativsamhällena, de segregerade skolorna, den tydliga brottsstatistiken och avstånden för nyanlända till arbetsmarknaden.

Faktaförnekarna blundar för den ohållbara bostadssituationen, utanförskapsområdena, de framväxande alternativsamhällena, de segregerade skolorna, den tydliga brottsstatistiken och avstånden för nyanlända till arbetsmarknaden.

Det handlar inte enbart, eller kanske inte ens i första hand, om kostnader. Social oro, ett splittrat samhälle och tvivel på politikernas förmåga väger kanske ännu tyngre.

Det handlar inte enbart, eller kanske inte ens i första hand, om kostnader. Social oro, ett splittrat samhälle och tvivel på politikernas förmåga väger kanske ännu tyngre.

Att jag, varje gång jag framför mina invandringskritiska synpunkter, tvingas deklarera att jag är varken rasist eller främlingsfientlig gör mig bedrövad. ”Så säger ju alla” tycks vara den naturliga reaktionen. Att sätta etiketter på människor och partier som är klarsynta och erkänner problemen har ju blivit legio i debatten kring den känsliga frågan om invandring.

Att sätta etiketter på människor och partier som är klarsynta och erkänner problemen har ju blivit legio i debatten kring den känsliga frågan om invandring.

Jag kan bara hoppas att politiker, medier och svenska folket ska få upp ögonen för det faktiska tillståndet och ha modet att göra något åt det.

Ulf Hedman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel