Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Fel med kommunalt självstyre

Det går inte en dag utan att vi får höra eller läsa om något nytt fall av kommunal försummelse.

Inte sällan handlar det om rena lagöverträdelser. Och ändå är medierna inte alltid så alerta, när det gäller undersökning och borrande, som man skulle önska. Oftast handlar det om kommunernas basfunktioner skola/förskola eller social omsorg och inte sällan gäller det rena lagöverträdelser.

För skolan finns hela spektret med och rapporteras kontinuerligt. Kunskapsbrist, förlorade positioner i internationella rankingar, mobbning, placering i särskola utan utredningar, lärare med minskande social status och låga löner, slitna arbetsmiljöer med mera. I Västerås fall även åsidosättande av Las isamband med tillsättning av lärare till de så kallade profilskolorna

Samma sak gäller omsorgen. Kommunerna följer helt enkelt inte lagen LSS. Lagstadgade åtgärder avseende funktionshindrade verkställs inte enligt Socialstyrelsens rapport eller fördröjs på ett orimligt sätt. Och ministrarna i regeringen morrar och kräver skärpning, men allt förblir vid det gamla.

Som exempel från andra områden kan nämnas underlåtande att följa lagen om offentlig upphandling på föreskrivet sätt eller kommunernas bedrivande av företagsamhet trots att sådan verksamhet står i strid med kommunallagen. Ovilja eller oförmåga att ställa upp för mottagande av de flyktingar som kommer in i landet efter vederbörliga beslut i riksdagen, kan också nämnas. Ovanpå allt detta kommer så kommunledningarnas rädsla för transparens och insyn. Ofta blir vi upplysta om hur lågt i tak det är i de kommunala organisationerna. Många är de ”whistle-blowers”, som omplacerats eller rent av avskedats.

Listan över kommunernas tillkortakommanden kan göras mycket längre men får av utrymmesskäl stanna här. En viktigare fråga är förstås varför det blivit på det här viset och slutligen vad som kan göras åt saken.

Den främsta orsaken är kompetensbrist. Världen är mångfacetterad och komplex. Det är praktiskt taget omöjligt för en församling lekmän att styra alla dagens verksamheter idenna omvärld. Våra folkvalda, som i sina civila jobb, om de nu ens har eller har haft några sådana, inte befinner sig i närheten av att leda verksamheter med hundratals såväl anställda som miljoner i omsättning, har rimligen inte förmågan att klara den uppgiften som lekmän i politiken. Kommunernas verksamheter är inte bara stora, de är också mycket komplexa och kompetenskrävande. Roligare och synligare är det då att använda de gemensamma resurserna till Kokpunkter, flygplatser och andra jippobetonade insatser.

Tjänstemännen då? Om nu politikerna inte räcker till, så borde väl dugliga tjänstemän, de i kommunhuset och de ute i verksamheterna, klara jobbet. Tyvärr är nog i genomsnitt kvaliteten i den kadern ett resultat av bristerna i det politiska skiktet. ”Sådan herre, sådan hund”, skulle man kanske kunna säga. Kommunerna, med sitt dåliga ledarskap, sitt låga löneläge och sin kringskurna, och initiativkvävande, arbetsmiljö förmår helt enkelt inte att attrahera de krafter som de krävande jobben skulle behöva.

Så länge vi hyllar principen med det kommunala självstyret, och den verkar ju vara huggen i sten, är väljarna/medborgarna de som sitter på lösningen till en förbättring. Vi måste välja bättre, mer kompetenta, politiker och därutöver även kräva kontinuerlig kompetensutveckling av de valda. Alla andra människor måste ju löpande kompetensutvecklas för att klara sina jobb. Så varför skulle politikerna vara undantagna.

Med bättre ledarskap i toppen skulle också följa bättre arbetsmiljö och förutsättningar att få kvalificerat folk även till nivåerna därunder med ökad effektivitet som följd. Och med förbättrad effektivitet öppnas också möjligheterna att betala dessa personer bättre. Så skulle man bryta dagens onda cirkel.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel