Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Fortsatt förlustgalopp i flygplatsen

Utlovad vändning låter vänta på sig

Flygplatsbolaget har upprättat sin resultatrapport efter årets första åtta månader.Förlusten är fortsatt galopperande, trots alla bolagets och stadsledningens ständigt förnyade mål om trendbrott och nya sifferlekar.

Förlusten uppgår efter dessa åtta månader till 20 miljoner. Den samtidiga prognosen för helåret visar på minus 30 miljoner. Det förväntas alltså av bolaget självt att fortsätta i samma takt. Ingen förbättring i sikte tydligen.

Skulle vi fråga ordförande Ulla Persson eller ägarens högsta representant kommunalrådet Anders Teljebäck, så är det förmodligen nästa år som den stora vändningen kommer. Någon som känner igen resonemanget?

I redovisningen framgår, att resultatet efter åtta månader liksom helårsprognosen är helt i enlighet med den gällande budgeten. Med andra ord vill man påvisa , att man har kontroll på läget, det går som man har tänkt sig.

Det är länge sedan det tricket fungerade. Ingenstans utom i den offentliga sektorn skulle en styrelse eller ägare acceptera en sådan negativ syn på framtiden och möjligheterna. En VD som skulle försöka sig på en sådan illusion skulle inte bli långlivad på sin post. En sådan negativ budget stämmer ju för övrigt inte ett dugg med de framtidsutsikter som framförts från såväl Ulla Persson som Anders Teljebäck.

Nu är vi inne i mandatperiodens sista år. Valet är mindre än ett år bort.Jag måste nog påminna Anders Teljebäck om hans absoluta övertygelse vid mitt telefonsamtal med honom i början av mandatperioden. Med den starka politiska majoritet som nu stod bakom bolaget skulle marknadsaktörernas tilltro till bolaget växa och allt skulle förändras.

Garanterat skulle bolaget innan mandatperiodens slut visa upp ett mycket förbättrat resultat. Sedan kom CV-fuskande VD, bolaget Wow som dansade mindre än en sommar, Nextjet –katastrofen, sparkad styrelse och styrelseordförande granskad av ekobrottsmyndigheten.

Ja, huvaligen, med allt detta borde ju resultatet 2017 bara kunna bli bättre. Men så ser det alltså ändå inte ut.

Ulf Hedman

Läs också: Fler avgångar från Västerås till Arlanda - med nya bussar

Ulla Persson (S): Västerås flygplats behöver kommersiell trafik

Fler i flygplatsstyrelsen fick sina avhopp godkända

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel