Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Inga larmrapporter trots 3000 döda på grund av misstag i vården

Nyligen kom en larmrapport om ökningen av drunkningsolyckor i sommarhettan. 8 offer bara efter halva månaden i juli. Olika meningar om problemet skulle tacklas med fler badvakter på de offentliga badplatserna eller om man skulle kräva större individuellt ansvar med bättre tillsyn med mera.

Någon vecka tidigare larmades om att arbetsplatsolyckorna i byggsektorn hade en oroväckande och ökande trend. I snitt 12 dödsolyckor årligen under de senaste tre åren. Åtgärder krävdes från fackligt håll för att vända utvecklingen.

Glädjande nog har olyckskurvan från trafiken haft en gynnsam trend. Med nollvision och aktivt arbete från både väghållare och biltillverkare har dödstalen successivt minskat och trenden pekar nu på tal under 300.

Som jämförelse till dessa statistiska uppgifter erinras om att misstag i vården (felaktiga diagnoser, felbehandling, felmedicinering med mera) orsakar 3000 människors död årligen i Sverige och därtill 100.000 med skador av olika omfattning. Men här förekommer inga larmrapporter. Varken professionen eller politikerna uttrycker oro, ingen talar om behov av åtgärder. Sannolikt därför att beslutsfattarna inte vet vad som kan eller bör göras.

Professionen vet nog, men så länge ingen på allvar protesterar mot nöjer sig läkarskrået vid varje enskilt misstag som kommer till mediernas kännedom med ett cyniskt: Vi får väl se över våra rutiner” Nej, detta problem vill ingen ta i, och ingen lyfter på ögonbrynen åt 3000 döda. Helt otroligt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel