Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Livsfarligt att gå till doktorn

För ett par veckor sedan utlyste facket Byggnads en tyst minut för arbetskamrater som förolyckats på jobbet, och i en debattartikel i VLT pekade man också på de brister i arbetsmiljön, som leder till dessa allvarliga konsekvenser. Tolv döda årligen är det trista facit av detta förhållande.

Byggnads har cirka 125 000 medlemmar, och om vi för enkelhets skull antar att alla som jobbar på byggena är anslutna till Byggnads, så dör en på 10 000 i sitt arbete. Ingen vill väl förneka att detta är illa.

Samtidigt dör 3000 människor årligen till följd av misstag i vården (feldiagnoser, felmedicineringar, felaktiga ingrepp med mera). Den uppgiften brukar socialminister Göran Hägglund (KD) referera till, så vi får förmoda, att den är riktig. Om vi antar att av Sveriges nio miljoner invånare, är det tre miljoner som årligen söker hjälp av vård-apparaten (kanske är det fler, men rutinbesök som kontroller hos barnavårdscentral eller genom företagens hälsouppföljningar räknar vi inte med). Således genom vård-apparatens missgrepp är det en på 1 000 som får sätta livet till. Alltså är det tio gånger farligare att gå till doktorn än att jobba på byggen.

Om vårdens missar beror på bristande kompetens, dåligt ledarskap, otillräckliga resurser, nonchalans, dålig organisation eller något annat, vet inte jag. Jag förstår bara inte, att ingen i ansvarig ställning tycks bry sig om förhållandet. Varför blir inte detta ett fall för utredningar och forskning?

Ingen, allra minst ansvarig minister, för-söker göra något åt saken. Socialstyrelsen som borde bevaka patientsäkerheten samlar bara Lex Maria-anmälningar på hög och klarar inte av att kartlägga och utreda missförhållandena, än mindre att göra något åt dem.

Det är för övrigt Socialstyrelsen som tillåter att inkompetenta läkare med eller utan giltig legitimation går från landsting till landsting och ställer till olycka. De anmälningar mot dessa kvacksalvare som skickas in örsvinner bara i Socialstyrelsens pappershögar. Socialstyrelsen är troligen det ämbetsverk av de större och viktigaste som fungerar allra sämst. Och regeringen låter bara detta fortgå.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel