Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Mer personval förbättrar kommunalpolitiken

Hans Liliegren har den 8 augusti valt att bemöta och kritisera mitt inlägg om kommunal inkompetens.

Liliegren uppfattar tydligen kritiken som orättvis. Men han har inga synpunkter i sakfrågan. Kan jag således dra slutsatsen att han delar min uppfattning om att kompetensen hos beslutsfattare och högre tjänstemän är otillräcklig, och att detta resulterar i effektivitetsbrister och även upprepade lagöverträdelser

Aningslöst presenterar han ändå en alldeles riktig diagnos på problemet, när han beskriver hur rekryteringen till dessa viktiga uppdrag går till: Den politiska karriären kommer utifrån partimedlemskap, deltagande i det interna partiarbetet. Slutligen, efter idog medverkan i olika sammanhang hamnar man i bästa fall på valbar plats på val-sedeln. Alltså ingen ”varudeklaration” för väljarna att granska, ingen cv att studera, ingen uttalad vilja eller ambition att ta ställning till. Endast ett namn och en titel som sjuksköterska, montör, advokat eller butiksanställd. Var i samhället i övrigt når man så ansvarsfulla befattningar på så lösa grunder?

Hans Liliegren påstår att jag inte har några förslag till förbättringar. Jag upprepar bara att vi behöver bättre politiker. Mer öppenhet, tydligare meritförteckningar och avsiktsförklaringar skulle ge oss just detta. Vidare upprepar jag att även politiker borde fort-bildas och kompetens-utvecklas kontinuerligt, precis så som sker i alla andra verksamheter.

Närmast mina förbättringsförslag kommer man med en ökad andel personval. I synnerhet så som partierna klumpar ihop sig i mitten med vaga ideologiska skiljelinjer borde individernas kompetens, erfarenhet och ambition ha större betydelse än vilken partibok man har, hur flitig man varit att bevista partiets olika möten, dela ut broschyrer och knacka dörr.

Slutligen, rubriken ”Fel med kommunalt självstyre” hade satts av VLT. Själv hade jag föreslagit ”Kommunerna klarar inte jobbet”. Det är inte det kommunala självstyret det är fel på utan systemet med partival och i synnerhet det föråldrade rekryteringssättet och den interna karriärutvecklingen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel