Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ulf Hedman: Skolpolitiken i Västerås är besynnerlig

I Västerås Tidning uppgavs nyligen att Västerås stads ekonomi går bra och lämnar ett större överskott, medan Proaros däremot går med förlust. Tanken går därvid till det tidigare kommunalrådet Mats Ericson (V), som på sin tid envist framhärdade i att kommunen förfogade över två sorters pengar, varav endast den ena sorten var skattebetalarnas, ända tills förmodligen någon partikamrat lyckades förklara sammanhanget för honom.

Det är svårt att veta om tidningen ironiserar med sitt uttalande, men man får väl ändå hoppas det.

Det bistra allvaret bakom den märkliga beskrivningen är däremot ingenting, man skrattar åt. Proaros får ett stort underskott i gymnasieskolan. En grundligare analys visar att det är vid det gamla Wenströmska gymnasiet som problemet är som störst. Så har det ju för övrigt varit de senaste 20 åren, och inget kommunalt styre, varken höger eller vänster har lyckats göra något åt den saken.

Ännu märkligare blir det, när man borrar ett led djupare i orsakskedjan. Gymnasieskolornas dåliga ekonomi beror på att kommunen fortsätter att belasta dem med höga lokalhyror, hyror som är ”marknads-anpassade” och som därvid inte följer det sjunkande elevunderlaget med tomma lokaler som följd.

Elevunderlaget i sin tur minskar, dels till följd av mindre årskullar men dels också till följd av att kommunens skolor inte klarar av att stå emot konkurrensen från ett det stora antalet friskolor, som växer som svampar ur jorden.

Man kan förvånas över och klandra den stelbenta hyrespolitiken, där kommunens ena kassa rövar pengar från den andra, vilket utarmar skolornas budgetar för lärarnas löner, kompetensutveckling med mera. Man kan förvånas över och klandra kommunens oförmåga att med kvalitet i skolan möta konkurrensen från privatskolorna.

Dessa iakttagelser ter sig dock som milda västanfläktar i jämförelse med hur kommunens skolpolitiker avser att lösa problemet. I stället för att reformera hyrespolitiken, och göra den kommunala skolan konkurrenskraftig, väljer man att ta pengar från grundskolorna för att täcka hålen i gymnasierna. Detta gör man alltså efter att debatten i några års tid fokuserat på, att de klena resultaten i Västerås gymnasieskolor är följderna av dålig kunskapsunderbyggnad i de lägre stadierna.

Man kunde för övrigt börja med att, vilket Roger Haddad (FP) påpekade i ovan nämnda tidningsartikel, spara pengar i Proaros ledningskontor och administration.

Dessutom finns ju pengar att spara in från Kokpunkter, flygplatser och en hel del annat, som kunde prioriteras ned eller strykas ur utgiftsbudgeten. Men det kanske handlar om en annan sorts pengar?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel